favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vatikan: Med kardinale se je vtihotapil moški, ki se je izdajal za kardinala

Deli na:
Vatikan: Med kardinale se je vtihotapil moški, ki se je izdajal za kardinala

Foto: Reuters

V Apostolski palači Vatikanu se je danes začela prva splošna kongregacija v okviru priprav na konklave oziroma izvolitev novega papeža. Druga kongregacija naj bi se začela ob 17. uri. Na teh srečanjih kardinali obravnavajo tekoče posle Cerkve, dogovorili pa naj bi se tudi o začetku konklava.

Koliko tovrstnih srečanj bo do konklava, še ni znano, a dogovora o datumu začetka volitev papeža danes še ni pričakovati. V Vatikanu ugibajo, da se bo konklave začel do sredine marca, ter upajo, da bo novi papež izvoljen do velike noči.

Newyorški nadškof, kardinal Timothy Dolan, je prepričan, da se bodo volitve papeža zaključile hitro. "Ta teden bo zelo pomemben. Srečal se bom z vsemi svojimi brati in jih bom bolje spoznal," je Dolan dejal o srečanju kardinalov.

Medtem je francoski kardinal Andre Vingt-Trois dejal, da kardinali ne bodo preveč hiteli. "Vzeli si bomo toliko časa, kot ga bomo potrebovali, da razmislimo o tem, kakšne vrste papeža Cerkev zdaj potrebuje," je danes dejal Vingt-Trois pred srečanjem kardinalov.

"Za papeža si želim poliglota, človeka vere in dialoga. Novi papež pa se bo moral spopasti s problemi v kuriji," je še dejal francoski kardinal.


Med kardinale se je sicer danes uspel vtihotapiti moški, ki se je preoblekel v škofa. "Nepravi" škof je nosil križ, imel je vijoličen šal in prekratko škofovsko ogrinjalo. Varnostno osebje je tako ugotovilo, da ne sodi med duhovščino ter so ga nato odvedli s prizorišča.

Na konklavu naj bi sodelovalo 115 elektorskih kardinalov, se pravi tistih, ki so mlajši od 80 let. Prisotnost na konklavu pa sta odpovedala najvišji predstavnik Katoliške cerkve v Veliki Britaniji, kardinal Keith O'Brien, ki je prejšnji teden odstopil zaradi obtožb o neprimernem spolnem vedenju in indonezijski kardinal, ki je sporočil, da je preveč bolan, da bi lahko prisostvoval.

Iz Vatikana so sporočili, da 15 kardinalov še ni prispelo v Rim, vendar naj bi pripotovali do srede, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Dekan kardinalskega zbora Angelo Sodano je sicer dejal, da se o datumu začetka konklava ne bodo dogovorili, dokler v Rim ne bodo prispeli vsi kardinali elektorji.

Vatikanski opazovalci pa sicer ocenjujejo, da morebitni papeški kandidati prihajajo iz vsega sveta ter tako iz tradicionalnih kot liberalnejših kril Cerkve, ki se spopada z izzivi na različnih ravneh.

Med njimi so vprašanja, kot so celibat, stališče Cerkve do homoseksualcev, ločitev in kontracepcije ter tudi medverski dialog, predvsem z islamom.