sasa lendero 2 Dobra karma

Svojemu nekdanjemu možu je Saša Lendero dala še...

sova, pgd idrija Svet24.si

FOTO: Več dni ujeta na podstrešju, na pomoč ...

marjan sarec pl1 Reporter.si

Šarec o propadu nezaupnice: Očitno so ...

Tonin - montaza Svet24.si

Tonin postavljen na laž, škarpa ob bazenu je ...

2021-03-04 15.18.14 Necenzurirano

Die Presse o "slovenskem bolniku": v Bruslju ...

Ceca Ražnatovič Odkrito.si

Koliko balkanske zvezde zaslužijo z Instagramom?

gregor čeglaj Njena.si

FOTO: Tako hudo seksi je Popov Sanjski moški

Svet

V Kijevu nov dan spopadov med policijo in protestniki

Deli na:
V Kijevu nov dan spopadov med policijo in protestniki

Foto: Reuters

V Kijevu se danes že drugi dan nadaljujejo protesti, na katerih prozahodno usmerjeni Ukrajinci protestirajo proti odločitvi vlade, da ustavi priprave na podpis pridružitvenega sporazuma z EU. Pred sedežem vlade v prestolnici je prišlo tudi do spopadov med protestniki in policijo, ki je uporabila solzivec.

Približno 1000 protestnikov se je zbralo pred vladnimi prostori in predsednika države Viktorja Janukoviča pozvalo k podpisu sporazuma o krepitvi trgovinskih in drugih odnosov z unijo, ki je bil predviden na vrhu vzhodnega partnerstva. Ta bo potekal v četrtek in petek v Vilniusu. Zahtevajo tudi odstop vlade.

Nekaj jih je poskušalo vstopiti v poslopje, a jih je policija pregnala s solzivcem. Po trditvah organizatorjev protestov za tem stojijo zunanji izgredniki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot napovedujejo, pa bodo ohranili pritisk na oblasti. "Nadaljevali bomo proteste, dokler ne bo sporazum podpisan," je dejal vodja opozicijske stranke Udar in nekdanji svetovni prvak v boksu Vitalij Kličko.

Že v nedeljo je ulice Kijeva preplavilo več deset tisoč protestnikov. Šlo naj bi za največji protestni shod po oranžni evoluciji leta 2004, ki je odnesla režim Leonida Kučme in vodila v nove volitve.Proteste podpirata glavni opozicijskih stranki, poleg Kličkovega Udara še stranka Domovina zaprte nekdanje premierke Julije Timošenko.

Protestniki so ponoči na Evropskem trgu v središču prestolnice postavili približno 20 šotorov in zatrjujejo, da bodo tam ostali, dokler Janukovič ne podpiše sporazuma z EU.

Kijev je minuli četrtek nepričakovano ustavil priprave na podpis pridružitvenega sporazuma z EU. Zahodni opazovalci ocenjujejo, da je odločitev posledica pritiskov Rusije.

Kremelj, ki si želi, da se Ukrajina pridruži carinski uniji pod okriljem Rusije, je namreč zagrozil s trgovinskimi ovirami za ukrajinsko blago, če bi prišlo do podpisa sporazuma.

Loading...