Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Slovenka leta 2014 je Sonja Pungertnik

Deli na:
Slovenka leta 2014 je Sonja Pungertnik

Foto: Reuters

Bralke in bralci revije Jana so za Slovenko leta 2014, ki so jo včeraj razglasili na slovesnosti v Slovenski filharmoniji v Ljubljani, izbrali Sonjo Pungertnik. Prizadeva si za kakovostno življenje drugačnih, ker pa je sama slepa, med drugim sodeluje pri pripravi zakonodaje za slepe.

Pungertnikova je novinarjem po prireditvi povedala, da naziva, ki se ga je zelo razveselila, ni pričakovala. Sicer pa meni, da bi si ga zaslužila vsaka od nominirank.

V družbi pogreša, da bi si ljudje upali več sprejemati. "Ne gre le za darila, ampak tudi za lepo besedo, tolažbo, toplino sočloveka, bližino, obiske," je dejala. "V Sloveniji smo tako zelo prepričani, da moramo storiti vse sami, da nam včasih zbežijo iz rok najpomembnejše stvari," je menila.

Prejemnica naziva Slovenka leta 2014 ozavešča o invalidih, njihovih sposobnostih in talentih, tako med drugim v mesečni oddaji Luč v temi na Radiu Ognjišče, ki jo vodi že 17 let. Med drugim je pomagala pri oblikovanju zakonodaje za invalide, delala kot defektologinja in sodelovala pri rehabilitaciji kasneje oslepelih oseb.

Pripravljala je delavnice za slepe in slabovidne otroke ter mladostnike, najraje pa ljudem pomaga osebno. Zaposlena je pri jezuitih v Ignacijevem domu duhovnosti, kjer s patrom Ivanom Platovnjakom vodi šolo odpuščanja, so zapisali na spletnih straneh revije Jana.

Kandidatke za naziv Slovenka leta 2014 so bile še teologinja Ivanka Berčan, ki pomaga odvisnikom in otrokom ulice, igralka Katarina Čas, odvetnica Ana Jug, ambasadorka radostnega staranja Manca Košir, kotalkarica Lucija Mlinarič in družbeno odgovorna podjetnica in inovatorka Lenka Puh.

Za naziv so bile nominirane tudi pobudnica akcije Oskrbimo Slovenijo in Štafete semen za samooskrbo s hrano in energijo Irena Rotar, poklicna čebelarka iz Kobarida Marija Sivec in steber slovenstva v Porabju in urednica tednika Porabje Marijana Sukič.

Kandidatke za Slovenko leta 2014 je na prireditvi pozdravil predsednik vlade Miro Cerar. Še pred prireditvijo pa jih je sprejel predsednik republike Borut Pahor. Po njegovih besedah gre za osebnosti, ki so vsaka zase dozorele na področju, s katerim se najbolj intenzivno ukvarjajo, so sporočili iz predsednikovega urada.

Prav tako jih je še pred prireditvijo sprejela tudi podpredsednica državnega zbora Andreja Katič.

Naziv Slovenka leta je lani prejela novinarka Eugenija Carl, Slovenka leta 2012 pa je bila judoistka Urška Žolnir. Leto prej je naziv prejela ilustratorka Jelka Reichman, pred njo smučarska tekačica Petra Majdič in še prej tedanja ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal.

Prireditev Slovenka leta je že 27. leto zapored potekala pod okriljem družinske revije Jana, ki izhaja pod okriljem skupine z novim imenom Media24, so zapisali prireditelji.