Revija Reporter
Slovenija

Koalicijski posvet v senci vpliva Levice

Reporter, STA

12. mar. 2019 5:55

Deli na:

Vladna ekipa in koalicijski poslanci se bodo danes sestali na posvetu na Brdu pri Kranju. Razpravljali bodo o glavnih projektih v prihodnjih mesecih, med drugim o ukrepih v zdravstvu, davčni reformi, infrastrukturnih projektih in načinu uresničitve ustavne odločbe glede financiranja šolstva. Pričakovati je tudi pogovor o odnosih v koaliciji.

Koalicijske partnerje je minuli teden razgrela negotovost glede dogovora o sporazumu o sodelovanju z zunanjo partnerico Levico. Sporazum so tik pred glasovanjem DZ o rebalansu proračuna vendarle parafirali, pred podpisom pa ga morajo potrditi še na nekaterih organih strank. SD je v ponedeljek sporočila, da ga bo dopolnila, dokončno pa bo o njem odločila konferenca stranke. V SMC pa pred potrditvijo na izvršnem odboru pričakujejo zagotovila o javnofinančni vzdržnosti ukrepov, ki jih predvideva sporazum.

Predvsem SD, SMC in SAB je na noge spravil način usklajevanja sporazuma, zato je pričakovati, da bo premier Marjan Šarec danes odgovoril tudi na vprašanja o načinu vodenja vlade.

Na mizi naj bi bili še predlogi za nekatere druge projekte. Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer bo predvidoma predstavila ukrepe na področju upokojencev, minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo pa predlog za uresničitev ustavne odločbe glede financiranja zasebnih osnovnih šol.

Med prioritetami je gotovo tudi zdravstvo. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Pia Vračko bo po odstopu ministra Sama Fakina predstavila predlog sprememb pri upravljanju z javnimi zdravstvenimi zavodi. Kot je Fakin že napovedal, je treba določene elemente iz upravljanja gospodarskih družb prenesti na javne zavode.

Koalicijski partnerji naj bi govorili tudi o davčnem prestrukturiranju, velikih infrastrukturnih projektih in predlogih glede prenove delovnopravne zakonodaje.