pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Koalicija želi nepremičninski davek spraviti skozi DZ še pred odločitvijo ustavnega sodišča

Deli na:
Koalicija želi nepremičninski davek spraviti skozi DZ še pred odločitvijo ustavnega sodišča

Foto: Bobo

DZ je na začetku marčne seje pričakovano razširil dnevni red z obravnavo predloga novele zakona o davku na nepremičnine. Poslanci jo bodo obravnavali v četrtek, ko bodo o njej tudi glasovali. Predlog za vse stanovanjske nepremičnine, ne glede na rezidenčnost, določa stopnjo 0,15 odstotka, presečni datum za odmero davka pa premika na 1. maj.

Poslanci opozicije so sicer vztrajali, da bi bilo modreje počakati vsaj na odločitev ustavnega sodišča glede zahtev za presojo ustavnosti zakona. Ustavni sodniki jo bodo ustno oznanili v petek.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je zato predlagal, da se predlog novele ne uvrsti na dnevni red. "Problem je v tem, da vlada deluje zelo arogantno, ne upošteva nobenih mnenj, podobno ravna koalicija v DZ," je potožil.

Poslanec največje opozicijske stranke Andrej Šircelj je spomnil, da je bila novela zakona s strani vlade predlagana po nujnem postopku brez splošne razprave v DZ.

V SDS so še vedno prepričani, da je zakon neustaven. Ker bodo ustavni sodniki odločitev razglasili v petek, vlada po njegovih besedah trenutno zakonodajno-pravna praznina. "Ni v čast DZ, da ne počaka na odločitev US. Naredili bomo zakonodajno-pravni kaos, SDS pri tem ne želi sodelovati," je bil jasen Šircelj.



Predsednik SLS Franc Bogovič je zatrdil, da se v SLS strinjajo z rešitvami v tej noveli, nikakor pa se ne strinjajo, da se o tem odloča pred odločitvijo ustavnega sodišča. "Modro in dostojno do ustavnega sodišča bi bilo, da novele danes ne uvrstimo na dnevni red. Dajmo jo na izredno sejo v torek," je predlagal.

Tudi v NSi so bili proti širitvi dnevnega reda. Jožef Horvat je zato "apeliral na zdrav razum" in se zavzel za to, da DZ počaka na petkovo objavo odločbe ustavnih sodnikov. "Potem bomo vedeli nekoliko več in gremo lahko v izboljšavo zakona," je dodal.

Iz vrst koalicije se je oglasil le vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer. Po njegovih besedah gre za povsem legitimen korak. "Izvršna oblast ima vso pravico, da reagira hitro," je prepričan.

Ob tem je spomnil na navedbe ustavnega sodišča, da morebitno predhodno sprejetje novele zakona o davku na nepremičnine v DZ objave odločitve ne bo zamaknilo.