kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Knovs zanima, zakaj so informacije o ruskih vohunih prišle v javnost

Deli na:
Knovs zanima, zakaj so informacije o ruskih vohunih prišle v javnost

Sova, Rusija, vohunjenje - Foto: necenzurirano.si

Pooblaščena skupina komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je na Sovi danes opravila nenapovedan nadzor. Člane komisije je zanimalo zakaj so informacije o razkritih ruskih agentih prišle v javnost, poslovanje skupine Gen-I na Balkanu, seznanili so se tudi tehniko zbiranja informacij, so sporočili iz DZ.

Pooblaščena skupina je na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) pregledala primer ruskih agentov, ki sta v Sloveniji delovala z argentinskimi potnimi listi, ob tem pa je njene člane posebej zanimalo, zakaj je informacija prišla v javnost in kako je do tega prišlo.

Po številnih medijskih objavah v zvezi s poslovanjem Gen-I na Balkanu, ki imajo lahko škodljive posledice za interese države, so pooblaščeno skupino zanimale aktivnosti in ugotovitve agencije v zvezi s tem, so dodali v DZ. Skupina je sprejela tudi sklep, da agencija o svojih ugotovitvah Knovsu poroča v obdobnih poročilih.

Direktor agencije Joško Kadivnik je po nadzoru članom komisije predstavil še tehniko, s katero Sova pridobiva informacije v skladu z zakonskimi pooblastili, so še zapisali v sporočilu za javnosti.

Nacionalni preiskovalni urad je na podlagi podatkov Sove v skladu z usmeritvami tožilstva decembra lani pridržal tuja državljana, ki sta obdolžena vohunjenja za Rusijo. Agenta so prijeli v pisarni v poslovni stavbi v Ljubljani. Sodišče je zanju odredilo pripor, grozi jima do osem let zapora.