elektrika x Svet24.si

Slovenija z najdražjo elektriko v Evropi?

Ariana Grande Svet24.si

Ariana Grande spregovorila o nasilju na ...

zala tomašič Necenzurirano

Kaj so vam mediji zamolčali o Zali Tomašič

logar irgl pl Reporter.si

Mora Janša Logarja dobesedno vreči iz SDS, da bo...

slovenija bolgarija Ekipa24.si

Konec čakanja! Slovenija bo danes po 24 letih ...

severa-gjurin, boris-bezić Njena.si

Slovenska pevka in režiser na skrivaj stopila ...

slovenski navijaci Ekipa24.si

Takšno navijaško vzdušje so v soboto v ...

Slovenija

Knovs zanima, zakaj so informacije o ruskih vohunih prišle v javnost

Deli na:
Knovs zanima, zakaj so informacije o ruskih vohunih prišle v javnost

Sova, Rusija, vohunjenje - Foto: necenzurirano.si

Pooblaščena skupina komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je na Sovi danes opravila nenapovedan nadzor. Člane komisije je zanimalo zakaj so informacije o razkritih ruskih agentih prišle v javnost, poslovanje skupine Gen-I na Balkanu, seznanili so se tudi tehniko zbiranja informacij, so sporočili iz DZ.

Pooblaščena skupina je na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) pregledala primer ruskih agentov, ki sta v Sloveniji delovala z argentinskimi potnimi listi, ob tem pa je njene člane posebej zanimalo, zakaj je informacija prišla v javnost in kako je do tega prišlo.

Po številnih medijskih objavah v zvezi s poslovanjem Gen-I na Balkanu, ki imajo lahko škodljive posledice za interese države, so pooblaščeno skupino zanimale aktivnosti in ugotovitve agencije v zvezi s tem, so dodali v DZ. Skupina je sprejela tudi sklep, da agencija o svojih ugotovitvah Knovsu poroča v obdobnih poročilih.

Direktor agencije Joško Kadivnik je po nadzoru članom komisije predstavil še tehniko, s katero Sova pridobiva informacije v skladu z zakonskimi pooblastili, so še zapisali v sporočilu za javnosti.

Nacionalni preiskovalni urad je na podlagi podatkov Sove v skladu z usmeritvami tožilstva decembra lani pridržal tuja državljana, ki sta obdolžena vohunjenja za Rusijo. Agenta so prijeli v pisarni v poslovni stavbi v Ljubljani. Sodišče je zanju odredilo pripor, grozi jima do osem let zapora.