stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Knovs spet na Sovi, tokrat zaradi Petrola

Deli na:
Knovs spet na Sovi, tokrat zaradi Petrola

Sedež Sove v Ljubljani. - Foto: Bobo

Parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je včeraj ob 9. uri opravila nadzor na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) glede aktualnega dogajanja v slovenskem gospodarstvu, je član komisije Žan Mahnič (SDS) navedel na Twitterju. Podrobnosti ne razkriva, sklepati pa je, da gre za dogajanje na Petrolu.

Po Mahničevih navedbah sta bili v včerajšnjem nadzoru na Sovi poleg njega še članici komisije iz vrst koalicije Jerca Korče (LMŠ) in Monika Gregorčič (SMC).

Knovs je sicer v zadnjem mesecu opravil že več nadzorov na Sovi, odmevali so zlasti tisti v zvezi s kadrovanjem na agenciji. Tokrat pa je nadzor povezan z dogajanjem v gospodarstvu. Čeprav podrobnosti niso znane, je sklepati, da gre za dogajanje okoli Petrola, saj je javnost in politiko vznemiril nenaden odhod uprave te družbe. V zadnjih dneh so se vrstila ugibanja o razlogih in ozadjih za to potezo.

Slovenski državni holding (SDH) je prav včeraj  pričakoval pojasnila nadzornikov družbe zaradi "nenadnega" razhoda z upravo, hkrati je Petrol za državo pomembna družba.



Direktor Sove Rajko Kozmelj je sicer v nedavnem intervjuju za Mladino med drugim izpostavil, da je eno izmed področij delovanja Sove tudi varovanje gospodarskih interesov države v smislu preprečevanja škodljivega tujega vpliva na gospodarske interese podjetij, ki so v delni lasti države ali pa ki zaposlujejo velik del družin v neki regiji.

Tako je tudi pri prodajah Mercatorja Agrokorju in Adrie Airways nemškemu skladu Sova "sproti in ažurno, z vsemi zmogljivostmi, ki so nam na voljo, posredovala odločevalcem vse relevantne informacije". Tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v včerajšnjem intervjuju za Mladino potrdil, da je v svojem dosedanjem delu zaradi informacij, ki jih dobi od Sove, veliko bolj verodostojno pripravljal ukrepe.

Tako se je odprlo vprašanje, ali je Sova imela kakšne informacije tudi glede Petrola.