princ harry Svet24.si

Princ Harry se je spravil na paparace

usodna odločitev Dobra karma

Tako vaš rojstni datum vpliva na sprejemanje ...

Pamela Anderson, Jon Peters Svet24.si

Pamela Anderson se je skrivaj poročila

grosuplje, streljanje, 21.-1 Svet24.si

Krvava drama v Grosupljem: 44-letnik umoril ...

vodnar Dobra karma

Z neba nam je zavladal Vodnar. Spoznajte ga!

Menopavza Njena.si

Jasna Kuljaj takole uživa v vročem Dubaju

Vesna Janković Njena.si

Strta Vesna Janković - izgubila je očeta

Slovenija

Knovs bo obravnaval zapisnik z nadzora na Sovi

Deli na:
Knovs bo obravnaval zapisnik z nadzora na Sovi

Foto: Primož Lavre

Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) se bo danes seznanila z zapisnikom nadzora pooblaščene skupine komisije na sedežu Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova). Člani Knovsa so sicer preverjali kadrovanje na agenciji, med drugim tudi zaposlitev konkretne uslužbenke, sicer znanke premierja Marjana Šarca.

Knovs je kadrovanje na agenciji vzela pod drobnogled po razkritju informacij o zaposlitvi Šarčeve znanke na agenciji. Premier je sicer zanikal, da bi pritiskal glede zaposlitve, je pa pooblaščena komisija Knovsa opravila nenapovedan nadzor na agenciji, kjer je preverjala kadrovanje v času vlade Marjana Šarca.

Vendar je Sova zatem sporočila, da Knovsu ne bo posredovala zahtevanih podatkov glede kadrovanja, saj da je "močno zaskrbljena zaradi varnosti podatkov". Tudi sicer po mnenju Sove komisija nima pristojnosti za tak nadzor.

Takšna interpretacija je razburila zlasti opozicijsko vodstvo komisije. "Knovs ima po zakonu o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb podlago za nadzor nad celotno dejavnostjo obveščevalnih služb, tudi nad kadrovsko politiko in kadrovanjem," je poudaril predsednik Knovsa in poslanec NSi Matej Tonin. Prvak SDS Janez Janša pa je zahteval celo odstop direktorja Sove Rajka Kozmelja.

Sova pa medtem Knovsu očita uhajanje informacij. Prav v ponedeljek je agencija državnemu tožilstvu in policiji naznanila "znane in neznane storilce" zaradi suma storitve več kaznivih dejanj izdaje tajnih podatkov. Po opravljenem nadzoru naj bi eden od članov Knovsa medijem izdal tajni podatek, s katerim so se seznanili na Sovi.

Knovs se bo sicer kot zainteresirano delovno telo danes seznanil tudi s proračunoma za delovanje obveščevalnih in varnostnih služb za prihodnji dve leti.

loading...
Loading...