Revija Reporter
Slovenija

Grims potrdil afero, ki jo je razkril Reporter: Dva uslužbenca Sove sta osumljena zlorabe javnih sredstev

Reporter, STA

27. feb. 2018 17:38 Osveženo: 17:47 / 27. 2. 2018

Deli na:

Utemeljen je sum, da je prišlo do zlorabe javnih sredstev pri uslužbencih Slovenske obveščevalno-varnostne agencije, pravi predsednik komisije DZ za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb Branko Grims. O sumu zlorabe smo prvi poročali v Reporterju.

Da sta dva uslužbenca Sove, ki sta zastopala Slovenijo v agenciji EU, osumljena oškodovanja proračunskih sredstev, je prvi poročal Reporter.

O tem so danes govorili tudi na komisiji DZ za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb. Komisija se je ukvarjala s poslovanjem služb, ki jih nadzira, ter ugotovila, da so vse poslovale racionalno in v celoti uresničile svoje načrte. Se je pa po besedah predsednika komisije Grimsa izkazalo, da je eden od uslužbencev obrambnega ministrstva zlorabil javna sredstva.

Kot je v izjavi za medije po seji komisije povedal Grims, se je žal izkazala za resnično vest, da je prišlo do zlorabe javnih sredstev pri uslužbencu, ki ga je ministrstvo za obrambo napotilo v tujino. Proti njemu je že vložena kazenska ovadba, je pojasnil. Poleg tega se je po njegovih besedah pokazal tudi utemeljen sum, da je do podobnega ravnanja prišlo še v dveh primerih, in sicer na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji. Ker preiskave še potekajo, več informacij Grims ni mogel razkriti.

Komisija se je danes znova ukvarjala tudi s preiskavo suma pranja denarja v NLB. Kot je pojasnil Grims, so pred časom zahtevali pojasnila o posnetkih varnostnih kamer. "Pojasnilo Urada za  preprečevanja pranja denarja je bilo, da v danem primeru niso pridobili teh posnetkov, s pojasnilom, da suma v identiteto iranskega državljana takrat ni bilo, prav tako pa so ocenili, da za preiskavo financ ne potrebujejo teh posnetkov," je povedal Grims. Komisija je sedaj enako vprašanje naslovila še na policijo, odgovor pa pričakujejo najpozneje do 13. marca.

Ena izmed tem današnje seje komisije je bilo tudi vprašanje t.i. levih skrajnežev. Grims je pojasnil, da sta v Sloveniji v kratkem napovedana dva festivala gibanja Antifa, ki ga vse več držav obravnava kot teroristično organizacijo. Zato je komisija od pristojnih služb zahtevala, da jo seznanijo z nadzorom na teh prireditvah.

"Po prihodu množičnih ilegalnih migrantov je tudi v mednarodnem okolju prišlo do sodelovanja radikalnih levičarjev Antifa z muslimani oziroma radikalnimi islamisti. Ti so skupaj že razbijali mesta po Evropi. Postopno se je začel razvijati tudi odnos do levih skrajnežev, in če je bila prej moda dvojnih meril, kjer se je preganjalo desne skrajneže, levih pa ne, se sedaj enaka merila končno uporablja tudi, ko gre za leve skrajneže oziroma Antifa," je dejal Grims, ki opozarja, da bo varnostno zelo problematično, če Slovenija postane pribežališče za levičarske skrajneže.