Esada Okić Svet24.si

FOTO: Nenadna smrt rosno mlade bosanske ...

energija Dobra karma

Na voljo sta nam obe, Božanska in zemeljska - ...

meghan markle, kraljica elizabeta II Svet24.si

Bosta Meghan in Harry kraljico pustila na cedilu?

stanovanje Svet24.si

Kako kupiti stanovanje brez kredita?

vesolje Dobra karma

Tedenski horoskop: po divjanju končno ...

Selena Gomez Frozen Najstnica.si

Je Selena najboljša starejša sestra?

Denis Toplak Njena.si

Denis Toplak na lepotni operaciji

Slovenija

Damir Črnčec in drugi bivši šefi Sove bodo zaslišani v DZ

Deli na:
Damir Črnčec in drugi bivši šefi Sove bodo zaslišani v DZ

Damir Črnčec - Foto: Primož Lavre

Komisija državnega zbora za nadzor nad obveščevalnimi službami (Knovs) bo danes nadaljevala zaslišanja v povezavi s prisluškovalno afero v arbitraži o meji med Slovenijo in Hrvaško. Potem ko so prejšnji teden opravili pogovore z agentko in arbitrom, so danes na vrsti trije nekdanji direktorji Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova).

Najprej naj bi opoldne pred komisijo nastopil Sebastijan Selan, 45 minut kasneje Damir Črnčec, ki je zdaj državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, nato pa ob 13.30 še Stane Štemberger. Bili so direktorji Sove v letih od 2011 do 2013. Pogovori bodo potekali za zaprtimi vrati.

Člani Knovsa so prejšnjo sredo že opravili pogovore s slovensko agentko v arbitraži Simono Drenik in arbitrom Jernejem Sekolcem, pa tudi z Andrejem Rupnikom, ki je Sovo vodil med letoma 2007 in 2010. Predvidoma 28. junija naj bi pričala tudi bivša zunanja ministra Samuel Žbogar in Karl Erjavec. Komisija je na pogovor povabila še Vlasto Vivod, vodjo Erjavčevega kabineta.


Cilj teh pogovorov je po besedah predsednika Knovsa Mateja Tonina (NSi) razčistiti, kdo je na slovenski strani odgovoren za afero, ko sta se v prisluhe očitno hrvaških obveščevalcev ujela Drenikova in Sekolec, čeprav se sploh ne bi smela pogovarjati.

Hrvaška se je zaradi teh pogovorov odločila, da enostransko odstopi od arbitražnega procesa. Arbitražno sodišče je sicer odločilo, da prekršek ni bil tako velik, da ne bi moglo dokončati naloge. V spremenjeni sestavi je nato junija 2017 izdalo končno odločitev, ki pa je Hrvaška ne priznava in noče implementirati.

Knovs bo danes na podlagi 19. aprila prejete prijave opravil tudi pogovor z okrožnim državnim tožilcem v Mariboru, ki po poročanju medijev Sovi očita, da mu je začela prisluškovati in slediti po tistem, ko je v nekaterih primerih ustavil pregon proti Francu Kanglerju.

loading...
Loading...