rok snežič, Anita Peček Stramšak Svet24.si

Je Snežičeva nova partnerica res razvpita Dijana...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Knez Windischgraetz, graščak, ki pri papežu lobira za Bratuškovo

Deli na:
Knez Windischgraetz, graščak, ki pri papežu lobira za Bratuškovo

Foto: Arhiv Reporterja

Knez Mariano Hugo von Windisch-Graetz je ime, ki zbudi pozornost. V diplomatskih krogih velja za eno izmed izjemno vplivnih osebnosti, ne le zaradi pomembne rodbine, ki ji pripada, temveč tudi papeškega priznanja. Zagotovo lahko svoj vpliv izkoristi tudi v Sloveniji, kjer opravlja naloge ambasadorja Svetega malteškega reda.

Kot nam je pojasnil dr. Peter Vencelj, član Malteškega reda v Sloveniji, knez Mariano Hugo von Windisch-Graetz kot veleposlanik Malteškega reda v Sloveniji (celoten naziv je veleposlanik Suverenega vojaškega hospitalnega reda svetega Janeza iz Jeruzalema, Rodosa in Malte v Republiki Sloveniji), ni član slovenske asociacije, a je razumljivo, da red sodeluje z ambasado reda, ki ima svoj sedež na Ciril-Metodovem trgu v Ljubljani, kjer je tudi vidna njegova zastava.

Zadnje srečanje med člani slovenskega reda in knezom Marianom Hugom von Windischgraetzom je bilo v Rimu februarja letos ob 900. obletnici ustanovitve reda. Dr. Peter Vencelj ob tem dodaja, da je Windischgraetz za svoje delovanje doslej že prejel visoko papeško odlikovanje, sodi tudi med izjemno vplivne diplomate.

V sodelovanju med ambasado Malteškega reda v Sloveniji in Malteškim redom v Sloveniji je nazadnje bilo tudi imenovanje novih desetih novih članov malteškega reda pri nas. Po letu 2010 so bili sprejeti pomembni predstavniki Cerkve na Slovenskem, med njimi nekdanja nadškofa dr. Anton Stres in dr. Marjan Turnšek. Član je postal še sedanji vikar Jože Plut z ministrstva za obrambo, v okviru katerega deluje Poveljniško-štabna šola. Nanjo je bil leta 2012 kot gostujoči predavatelj povabljen Mariano Hugo von Windischgraetz; na predavanju je poleg zgodovine reda predstavil njegovo današnje poslanstvo. Poleg pomoči starejšim, invalidom, beguncem, otrokom, neozdravljivim bolnikom in okuženim z gobavostjo na petih celinah sveta, red pomaga še žrtvam naravnih nesreč.

VEČ V TISKANI IZDAJI IN V TRAFIKI ZA TABLIČNE RAČUNALNIKE.