benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ključno naključje ključne sodnice F21

Deli na:
Ključno naključje ključne sodnice F21

Foto: Arhiv Reporterja

Ustavna sodnica Jadranka Sovdat je po besedah žvižgača s tožilstva ključna oseba ustavnega sodišča, na katero pri obračunu z Janezom Janšo računajo Milan Kučan, Branko Masleša in Zvonko Fišer.

So naključja in so »naključja«. Naključje je, če človeku pade na glavo sneg s strehe, čeprav tudi to nekateri znajo razložiti z usodo, ki ti je namenjena. »Naključje« pa je, da Kučanov Forum 21 na okroglo mizo o človekovih pravicah povabi ravno ustavno sodnico Jadranko Sovdat, ki je nato glasovala za izločitev kolega sodnika Jana Zobca v zadevi Patria.

Seveda, Zobec je v ločenem mnenju odločitve ustavnega sodišča glede Patrie zapisal, da gre za »flagrantno nepošten postopek«, v svojih stališčih do slovenskega sodstva pa ni varčeval z besedami na račun predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše. Deloval je v nasprotju z mnenji nekdanjih komunistov, ki jim je opozicijski prvak Janez Janša velik trn v peti. Zato pa se z njihovimi stališči ujema mnenje Sovdatove, ki bo po besedah žvižgača s tožilstva, ki se je pretekli teden spet oglasil, odigrala ključno vlogo. Po njegovem je zdaj, ko je Zobec pri vsebinski obravnavi zadeve Patria predlagal svojo izločitev, ustavni sodniki pa so jo na začudenje vseh sprejeli, pot do tretjega scenarija, kako se znebiti Janše, odprta.

Po tem scenariju naj bi ustavni sodniki (po izločitvi Zobca jih bo odločalo osem) razveljavili zgolj sodbo vrhovnega sodišča (ker se Masleša ni izločil), to pomeni, da bi moral opozicijski prvak nazaj v zapor. Vrhovno sodišče bi nato spet potrdilo sodbo, in Janša bi se moral ponovno pritožiti na ustavno sodišče. Medtem bi že odslužil kazen, pot do Evropskega sodišča za človekove pravice bi bila dolga, odločitev bi bila sprejeta po nekaj letih, ko bi zadeva že utonila v pozabo. Za tranzicijsko levico pa je pomembno, da bi v tem primeru dobil denar tajkun Zdenko Pavček, ki je s svojo Sistemsko tehniko pogorel na razpisu za nakup oklepnikov. Manever Sovdateve naj bi po besedah žvižgača tako navdušil Fišerjevo tožilstvo, da so skoraj zaplesali.

Jadranka Sovdat je Reporterju sporočila, da navedb, ki se nanašajo na tajna posvetovanja ustavnega sodišča, ne komentira, o Forumu 21 pa, da mu je sporočila, da se okrogle mize ne bo udeležila.