Revija Reporter
Slovenija

Kitajski Huawei Janševi vladi ponuja podpis sporazuma o neprisluškovanju

M. K.

5. avg. 2020 12:52 Osveženo: 12:54 / 05. 8. 2020

Deli na:

Huawei se je znašel pod plazom kritik ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ker naj bi kitajski vladi omogočal prikrit dostop do podatkov uporabnikov omrežij 5G po svetu.

Reuters

Huawei je po objavi namere sklenitve skupne izjave Slovenije in ZDA o varnosti omrežja 5G pripravljen na pogovore s slovensko vlado o varnostnih vprašanjih tehnologije 5G. Vladi ponuja podpis sporazuma o neprisluškovanju, s katerim bi zagotovil, da ne bo dopustil uporabe svoje tehnologije za nadzor.

Po poročanju češkega portala bo ameriški zunanji minister Pompeo sredi avgusta obiskal Prago, Dunaj, Poljsko in Ljubljano. Pogovori Pompea v Evropi naj bi bili med drugim namenjeni tudi gradnji telekomunikacijskih omrežij in morebitnemu podpisu skupne izjave o varnosti omrežja 5G. "Podpis skupne izjave Slovenije in ZDA glede uvajanja 5G v Sloveniji ne bo pripomogel k večji kibernetski varnosti države," pravijo v Huaweiju. ''Nobenega trdnega dokaza ni, da bo izključitev enega dobavitelja zagotovila tudi varnejša omrežja. Bo pa povzročila manjšo konkurenčnost na trgu in višje cene, ki jih bodo na koncu plačali potrošniki,'' še sporočajo.

Huawei se je znašel pod plazom kritik ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ker naj bi kitajski vladi omogočal prikrit dostop do podatkov uporabnikov omrežij 5G po svetu. Pri Huaweiju obtožbe ves čas odločno zanikajo.

"Huawei spoštuje vse zakone in predpise v državah in regijah, kjer deluje. Nikoli ne bi škodoval interesom katerekoli države in enako velja za Slovenijo. Huawei do danes ni imel večjih incidentov kibernetske varnosti v več kot 170 državah, v katerih deluje, vključno s Slovenijo," še poudarjajo v Huaweiju.