GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

»Dobesedno, če utihnete!« Poglejte, kako je minister Rudi Medved izgubil živce zaradi razvpitega aktivista Domna Saviča (VIDEO)

Deli na:
»Dobesedno, če utihnete!« Poglejte, kako je minister Rudi Medved izgubil živce zaradi razvpitega aktivista Domna Saviča (VIDEO)

Minister za javno upravo Rudi Medved je Saviča "prosil", naj utihne. - Foto: YouTube

Na javnem posvetu o tehnologiji 5G, ki poteka v Ljubljani, je znova slišati nasprotujoča si mnenja o tej tehnologiji. Matej Huš s Kemijskega inštituta je poudaril, da raziskave zavračajo trditve o škodljivih učinkih elektromagnetnega valovanja znotraj zakonsko določenih vrednosti. Nasprotniki tehnologije so mu v ostri razpravi očitali zavajanje.

Minister za javno upravo - ministrstvo današnji posvet tudi organizira - Rudi Medved je uvodoma dejal, da namen razprave ni "deljenje na tabore". "Namen je predvsem dialog," je poudaril. Po njegovih besedah se danes pojavlja preveč najrazličnejših informacij in v tej množici je težko odbrati relevantne.

"Digitalizacija je stvarnost, ki smo ji priča vsak dan. Gre za vprašanje napredka," je poudaril. Povsem zanesljivih raziskav o morebitnih škodljivih učinkih 5G po njegovih besedah še ni, saj ta tehnologija še ni v celoti implementirana. Tudi zato so na mestu razprave o vplivih te tehnologije, ki po ministrovih besedah potekajo po vsem svetu. "Uvajanje novih tehnologij na koncu zadeva slehernega državljana," je dodal.

Očitke, da je Slovenija razpravo o 5G začela prepozno, je zavrnil kot neutemeljene. "Popolnoma ničesar ne zamujamo," je zagotovil in dodal, da bo Slovenija vprašanja v zvezi s 5G izpostavila tudi med predsedovanjem Svetu EU.

Stališča znanosti je najprej predstavil Huš, ki je dejal, da v znanosti ni mogoče zanesljivo dokazati, da nekaj ne škoduje. Mogoče pa je dokazati škodljive učinke, a teh dokazov po njegovih besedah doslej ni bilo.

Raziskave, na katere se sklicujejo nasprotniki tehnologije 5G, so po njegovih besedah nezanesljive ali napačno interpretirane. Opozoril je tudi na problematiko lažnih novic, ki po njegovih besedah jemljejo prostor tehtnim argumentom.

Gregor Kos iz stranke Za zdravo družbo je Hušu očital zavajanje. "Znanstvene raziskave obstajajo in jasno kažejo na škodljive učinke za zdravje," je poudaril. Zagovornikom 5G je očital pristranskost in delovanje v korist industrije.

Poudaril je, da njihovo gibanje sicer ne nasprotuje razvoju. "Smo za tehnologijo, vendar ne na račun zdravja," je dejal. "Ni naloga civilnih gibanj, da dokažejo škodljive vplive - industrija mora dokazati, da škodljivih vplivov ni," je dodal.



Pritrdil mu je Igor Šajn, ki se ukvarja s stavbno biologijo in svetovanjem na področju ekologije. Podpornikom tehnologije 5G je očital diskreditacijo številnih neodvisnih znanstvenikov, ki opozarjajo na jasno dokazane škodljive vplive elektromagnetnega sevanja.

Ostro je nastopil tudi proti Hušu. Očital mu je zavajanje in diskreditacijo, pri čemer se je del občinstva spustil v razgreto izmenjavo mnenj, ki jo je poskušal pomiriti tudi minister.

Peter Gajšek z Inštituta za neionizirna sevanja je medtem dejal, da neodvisnih raziskav o vplivih elektromagnetnega sevanja ne manjka, vendar izgubijo pomen, če so "žrtev" napačnih interpretacij in razprav na neprimerni ravni.

Največji znanstveni interes na tem področju je po Gajškovih besedah predvsem v ugotavljanju vplivov kumulativnih sevalnih obremenitev zaradi različnih tehnologij. "Nismo namreč izpostavljeni samo enemu viru sevanja," je dejal. Pristojne slovenske institucije po njegovih besedah na tem področju čaka še veliko dela.

Na posvet je prišel tudi medijski aktivist Domen Savič, ki je glasno protestiral, ker naj bi ministrstvo na posvet povabilo osebe, ki verjamejo v teorije zarot, in z njihovo prisotnostjo dovoljujejo diskreditacijo znanosti.

Minister Rudi Medved mu je odgovoril, da na razpravo ne morejo priti samo znanstveniki, ki bi govorili samo sebi, "Kakšna razprava je to?" je vprašal.

Savič ni bil zadovoljen s tem odgovorom in nazadnje je ob živce spravil ministra, ki mu je zabrusil: "Jaz vas res prosim, če utihnete. Dobesedno, če utihnete." S tem si je prislužil aplavz nekaterih udeležencev posveta, a Savič mu ni ustregel in ni bil tiho.

VIDEO KONFRONTACIJE MINISTRA IN SAVIČA OD 1:41.00