poroka, nevesta Svet24.si

Razsipna nevesta razjezila svate: če poročni ...

gorski-karabah, izseljevanje Svet24.si

Foto: Eksodus Armencev iz Gorskega Karabaha, čez ...

Uroš Brežan Necenzurirano

Dajejo posel samemu sebi – država pa jih za to ...

franc rode bobo Reporter.si

Moralni bankrot slovenske Cerkve: cerkveno elito ...

doncic Ekipa24.si

Dončić in vroča ameriška zvezdnica Taylor ...

Globalna Ureditev AI: Poudarek je na potrebi po mednarodni regulaciji za zagotavljanje varnega razvo Odkrito.si

Zloraba umetne inteligence - pot v množično ...

timi max elsnik 23 af Ekipa24.si

Ali to pomeni le eno? Elšnik podpisal pogodbo, ki...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

"5G - to je samomor" so sporočali protestniki v Ljubljani (FOTO)

Deli na:
"5G - to je samomor" so sporočali protestniki v Ljubljani (FOTO)

"Država je dolžna skrbeti za zdravo življenjsko okolje," so zapisali. - Foto: STA

Društvo Čisto Modro nebo s koalicijo društev in civilnih gibanj proti 5G je včeraj v Ljubljani pripravilo javni shod proti vzpostavitvi tehnologije 5G. Kot menijo, jo v Sloveniji uvajamo brez testiranj glede varnosti za ljudi in brez presoje vplivov na okolje. Protest proti 5G sicer poteka tudi v nekaterih drugih državah po svetu.

"Trdijo, da ni učinkov elektromagnetnega sevanja. Vendar pa, vas je po dolgotrajnem telefoniranju kdaj bolela glava? Mi smo dokaz za škodljivost elektromagnetnega sevanja," je zbrane nagovoril predsednik društva Čisto Modro nebo Stojan Svet. Kot poudarjajo organizatorji protesta, so z vzpostavitvijo tehnologije 5G brez ustreznih testiranj kršeni zakonski in podzakonski predpisi, ogrožena pa naj bi bila tudi varnost ljudi, živali, rastlin in celotnega ekosistema.

Približno 200 zbranih je zato včeraj na Prešernovem trgu od vlade zahtevalo, da prepreči vzpostavitev omrežja 5G in tako zaščiti zdravje državljanov. Zdravje pred profitom, 5G - to je samomor, 5G škoduje okolju, čebelam in rastlinam ter 5G je biološki eksperiment, je le nekaj sloganov, s katerimi so na transparentih opozarjali na po njihovem mnenju škodljive posledice vpeljave nove tehnologije.

Organizacija STOP5international, ki združuje prostovoljna združenja in posameznike po svetu, je sicer včerajšnji dan razglasila za svetovni dan proti 5G. Kot izhaja iz zapisanega na njeni spletni strani, protesti proti 5G danes potekajo tudi v nekaterih drugih državah po svetu.

Vzpostavljanje omrežij 5G po svetu že od začetka spremljajo opozorila o njihovih domnevnih škodljivih učinkih in varnostnih tveganjih, burna razprava zagovornikov in nasprotnikov uvajanja 5G poteka tudi v Sloveniji. Ministrstvo za javno upravo je v petek v zvezi s tem pripravilo posvet, na katerem je bilo znova slišati nasprotujoča si mnenja o tej tehnologiji.Na ministrstvu poudarjajo, da se država zaveda pomislekov in zadržkov, ki jih ima del državljanov do uvajanja tehnologije 5G, a mora upoštevati vse vidike ter obenem spoštovati domačo in evropsko zakonodajo. Zavzeli so se za argumentirano razpravo, ki temelji na preverjenih dejstvih.

Mobilna omrežja pete generacije se sicer vse hitreje uveljavljajo po svetu. Kot prva je storitve v komercialnem mobilnem omrežju 5G v začetku lanskega aprila ponudila Južna Koreja, prva v celoti pokrita država pa je julija lani postal Monako. Eno osrednjih vprašanj ob tem ostaja sodelovanje kitajskega Huaweija, ki mu ZDA očitajo škodljivo delovanje.

V Sloveniji sodi pristojnost za podelitev ustreznih radijskih frekvenc operaterjem elektronskih komunikacij pod okrilje Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos). A postopek podeljevanja frekvenc, namenjenih uvajanju 5G, še ni bil uveden.

Vlada je namreč rok za podelitev frekvenc za mobilne tehnologije postavila do 30. junija letos. Pogoj za začetek postopka podelitve pa je po pojasnilih Akosa strategija upravljanja z radiofrekvenčnim spektrom, ki čaka na vladno potrditev.