900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kekov oranžni brezplačnik

Deli na:

Ministrica za kulturo Majda Širca je 12 tisoč evrov dodelila novomeškemu mesečniku Udarni list, v katerem politično propagando Zares v kolumnah razširja poslanec DZ Franci Kek, odgovorni urednik pa je občinski svetnik Zares.

Ministrica za kulturo Majda Širca je 12 tisoč evrov dodelila novomeškemu mesečniku Udarni list, v katerem politično propagando Zares v kolumnah razširja poslanec DZ Franci Kek, odgovorni urednik pa je občinski svetnik Zares.

Po razkritju, da je ministrstvo za kulturo pod vodstvom Majde Širca dodelilo 18.600 evrov mediju Primorska.info za projekt, ki ga na mediju v resnici sploh niso izvedli, je Širca pred desetimi dnevi odobrila še izplačilo 12 tisoč evrov mesečniku Udarni list, katerega odgovorni urednik je politik iz njene stranke Zares.

Enako kot pri goljufiji v zvezi z dodelitvijo državnega denarja spletnemu portalu Primorska.info, katerega direktor in solastnik je Sebastjan Kokl, vodja koprskih socialnih demokratov, še nedavni solastnik pa poslanec SD Luka Juri, ima tudi zgodba o dodelitvi državnega denarja mesečniku Udarni list politično ozadje. Po razkritju goljufije v zvezi z dodelitvijo državnega denarja za Primorska.info se kaže tudi sum kaznivega dejanja zlorabe položaja odgovornih z ministrstva za kulturo (MK).

Na MK namreč sprva niso hoteli odstopiti od pogodbe, čeprav je evalvatorka medijskih projektov dr. Karmen Erjavec s fakultete za družbene vede ugotovila, da članki iz projekta niso primerni (nekateri so bili kar kopije člankov Slovenske tiskovne agencije) in na MK predlagala, naj odstopijo od pogodbe. Ko je zgodba postala razvpit primer korupcije, se je ministrica Širca končno odločila odstopiti od pogodbe in izterjati 18.600 evrov. Zgodba o dodeljevanju denarja mesečniku Udarni list ima lahko še precej hujše posledice, za njo naj bi bil po navedbah naših virov državni sekretar z MK Stojan Pelko.

Reklamno-strankarski list
Udarni list je brezplačnik iz Novega mesta, ki ga izdaja podjetje Udarni list, d .o. o., navedena naklada v kolofonu je 20 tisoč izvodov. Redni kolumnist tega mesečnika je Franci Kek, poslanec stranke Zares, sicer iz Novega mesta. Odgovorni urednik Udarnega lista je Uroš Kocjan, občinski svetnik stranke Zares v Škocjanu, kar je huda kršitev novinarskega kodeksa, po katerem se morajo novinarji izogibati aktivnosti v politiki.

Direktor in 75-odstotni lastnik Udarnega lista, d. o. o., je Robert Judež, prijatelj Francija Keka še iz mladosti, skupaj sta tudi ministrirala. Grafično pripravo za tisk mesečnika opravlja reklamna agencija Konvikt, d. o. o, katere polovični lastnik je prav tako Robert Judež, drugo polovico pa ima v lasti Mirjana Judež. Mesečnik in reklamna agencija imata isti naslov, Novi trg 10, Novo mesto, in isto telefonsko številko.

Med tremi člani uredniškega odbora časnika sta poleg odgovornega urednika Kocjana še Majda Luzar in Tanja Brate. Slednja je zaposlena pri reklamni agenciji Konvikt  kot vodja projektov, zato gre tudi pri njej za hudo kršitev kodeksa novinarjev, ki kot nedopustno označuje prepletanje novinarskih in oglaševalskih opravil.

Majda Luzar je na spletni strani Konvikt, d. o. o., navedena kot zunanja svetovalka za trženje, vendar nam je zatrdila, da že nekaj let tega dela ne opravlja in da gre za zastarel podatek. Na lokalni volitvah pred štirimi leti je kot kandidatka stranke Aktivna Slovenija (predsedoval ji je Franci Kek, kasneje se je stranka pridružila Zares) nastopila tudi Majda Luzar, vendar nam je urednica Udarnega lista povedala, da to ni bila ona.

Zanimivo, Keku se zdi, da je prav urednica Udarnega lista kandidirala na listi Aktivne Slovenije. Luzarjeva je bila pred upokojitvijo zaposlena kot vodja trženja pri Dolenjskem listu. Pravi, da pri Udarnem listu dela ljubiteljsko brez honorarja, enako zatrjuje tudi Kocjan. Bratetova pa nam ni hotela pojasniti, ali ureja brezplačnik kar brezplačno, niti tega, ali se ji ne zdi sporno njeno hkratno delo pri reklamni agenciji in urejanje časopisa.

VEČ V TISKANI IZDAJI