Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kdo sta Damjan Medved in Primož Jelševar, pretendenta za krmilo SLS

Deli na:
Kdo sta Damjan Medved in Primož Jelševar, pretendenta za krmilo SLS

Foto: TV Slovenija

Slovenska ljudska stranka odhaja na kongres z dvema kandidatoma za predsednika, ki v javnosti nista znana. Potem ko je od kandidature odstopil  kandidat nekdanji celjski podžupan in direktor komunale Marko Zidanšek, ki velja za desno roko Bojana Šrota, sta tako v igri ostala le še Damjan Medved in Primož Jelševar. 

Medved je bil v devetdesetih letih predsednik podeželske mladine in nato  podmladka SLS, vodil pa je tudi  civilni pobudi za zgraditev železniških zapornic v Cirkovcah (po hudi nesreči v tem kraju) in proti sežigalnici v Kidričevem. Jelševar pa je član izvršilnega odbora in skupine, ki je opravila analizo volitev, neuradno velja za favorita kroga Marjana Podobnika. Oba sta podjetnika. Damjan Medved se ukvarja s čebelarstvom in mizarstvom, medtem ko ima Primož Jelševar dve podjetji, eno za organiziranje prireditev, drugo pa za strojniško obdelavo. Prvi je doma iz Cirkovc pri Ptuju, drugi pa v Zagorju ob Savi. Medtem ko je Jelševar del sedanje vodstvene ekipe, se Medved po nekaj letih vrača v politično tekmo.

»Slovenska kmečka zveza je nastala iz programskih zahtev po močnem podeželju, SLS pa je v zadnjih letih pozabila na male in srednje kmete,« je kritičen Medved. »Premalo smo razmišljali, kako bi živeli bolje. Če bi delali bolje, bi lahko dobili tudi glasove, ki so nam zmanjkali za vstop v parlament. Nismo izkoristili najboljših zmogljivosti. V našem okraju je denimo kandidiral premalo znani kandidat, a smo kljub temu dosegli zelo dober rezultat. Vse tri desne stranke so se ukvarjale preveč same s seboj, zato je podeželje ostalo doma. Moramo oditi na teren ter prisluhniti ljudem in gospodarstvu, kje so problemi.« Medved se zavzema za sodelovanje vseh strank, ne le desnih: »Stopiti moramo skupaj ne glede na politične razlike in skupaj potegniti državo iz krize.«

Jelševar pa poudarja, da je treba SLS programsko, kadrovsko in organizacijsko okrepiti. »V mnogih pogledih se bomo morali reformirati, združiti mlade moči in nove poglede ter se pripraviti za vrnitev v državni zbor.« Zavzema se tudi za sodelovanje med programsko sorodnimi strankami na desnici, saj gredo zadeve v napačno smer, zato se je treba prizadevati za izhod iz krize. Potrdil je, da je bil predlagan za glavnega tajnika, prav tako da zelo dobro sodeluje z odhajajočim predsednikom Francem Bogovičem in nekdanjim predsednikom Marjanom Podobnikom.