GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kdo je Pahorju dal mandat za pogovore o nadzoru zračnega prostora?

Deli na:

Poslanska skupina SNS je na vlado danes naslovila pisno poslansko vprašanje, v katerem jo sprašuje, kdo je premieru Borutu Pahorju dal mandat, da se je na sobotnem srečanju s hrvaško premierko Jadranko Kosor dogovarjal o skupnem nadzoru zračnega prostora.

Poslanska skupina SNS je na vlado danes naslovila pisno poslansko vprašanje, v katerem jo sprašuje, kdo je premieru Borutu Pahorju dal mandat, da se je na sobotnem srečanju s hrvaško premierko Jadranko Kosor dogovarjal o skupnem nadzoru zračnega prostora.

V poslanskem vprašanju, ki ga je podpisal vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič, se sprašujejo, kdo je dal premieru Pahorju mandat, "da sosednji državi predaja kontrolo nad slovenskim zračnim prostorom" in kdaj je premier predstavil "svojo izdajalsko idejo parlamentu Republike Slovenije in katera od ustreznih slovenskih ustanov mu je potrdila in dovolila to potezo".

Vlado tudi sprašujejo, po čigavem navodilu in naročilu je to naredil, ter zakaj premier "namerno uničuje suverenost Republike Slovenije in to ravno ob dvajseti obletnici odločitve za samostojnost".

Poslanska skupina SNS ocenjuje, da se želijo "neokomunisti, preoblečeni v razne oblike liberalnih oz. socialnih gibanj, ponovno vključiti v nekakšno novo tretjo Jugoslavijo". Meni pa tudi, da so se ob teh dogovorih "tendence določenih krogov v slovenski vladi pokazale svojo pravo barvo", kar se je začelo porajati že ob zahtevi za ukinitev slovenske vojske. "Zdaj so nekateri prišli s pravo barvo na dan. Želijo prepustiti slovensko nebo Hrvatom, ob tem, da je slovensko ozemlje tako ali tako v velikem delu že v hrvaških rokah (Medmurje, Istra in trije Kvarnerski otoki)," je med drugim zapisal Jelinčič.

Pahor in Kosorjeva sta po srečanju v Lovranski Dragi v soboto med drugim povedala, da sta se dogovorila za oblikovanje komisije, ki bo preučila možnosti skupnega varovanja zračnega prostora. S tem bi Slovenija in Hrvaška, ki sta zaveznici in obe članici zveze Nato, po besedah Pahorja zmanjšali stroške in povečali varnost. "Vendar je k temu treba pristopiti previdno, z vsemi ambicijami, da pridemo do dogovora," je dodal.

Hrvaški predsednik Ivo Josipović je v nedeljo povedal, da je med več možnostmi tudi o tej prejšnji teden razpravljal hrvaški svet za obrambo, ki naj bi v 60 dneh odločil o načinu varovanja hrvaškega zračnega prostora.