Revija Reporter
Slovenija

Kdaj bo zgrajen nov dom starejših v Hrastniku?

Igor Gošte
2 1.012

14. mar. 2021 6:00

Deli na:

Zbiranje podpisov

Veter

Vsem v Sloveniji je poznano, v kako slabem stanju so nekateri domovi za starejše, tudi v kakšni stiski so se znašli stanovalci domov in zaposleni, ko smo se pred dobrim letom tudi pri nas soočili z virusom. Nič drugače ni bilo v Domu starejših Hrastnik, ki je med najmanj primernimi.

Ne po krivdi občine Hrastnik, ali po krivdi dolgoletnega direktorja doma Draga Kopušarja, niti ne po krivdi občanov, kajti vsi omenjeni odgovorne v državi že več desetletij opozarjajo, da je skrajni čas, da se na primernejši lokaciji zgradi nov in sodobnejši dom za starejše. A so vedno pri vseh dosedanjih vladah naleteli na gluha ušesa. Bo pri tej kaj drugače?



V tem korona času, ko so se predvsem poleti v hrastniškem domu soočali z množičnimi okužbami z virusom covid- 19, v Kulturno umetniškem društvu Veter Hrastnik niso sedeli križem rok. Sestavili so Peticijo za izgradnjo novega Doma starejših v Hrastniku in začeli pridno zbirati podpise.

Drago Kopušar, direktor Doma starejših Hrastnik

Matjaž Lavrič

Kot nam je povedal Slobodan Filipovič so v tem času uspeli zbrati 3.161 podpisov. »V četrtek, 18.marca jih nameravamo odnesti v Ljubljano na ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, kjer nas bo sprejel državni sekretar Cveto Uršič. S tem dejanjem želimo pokazati, da nam ni vseeno, kaj se dogaja z našim domov starejših in starostniki, ki si zaslužijo lepšo jesen življenja.«

Povedal je še, da so se za peticijo odločili brez vmešavanja politike. »Dejstvo je da sedanji dom starejših ne ustreza pogojem delovanja, saj je bil zgrajen v začetku 80 let kot Dijaški dom Rudarske šole. Kljub vsem političnim obljubam tekom 30 let, še vedno naši starejši občani živijo v slabih pogojih. Mislimo, da je res že skrajni čas, da prerežemo ta gordijski vozel.«

Povejmo še, da ima hrastniška občina že več let pripravljeno lokacijo, kjer naj bi stal nov dom.