900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nasilja nad starejšimi je zaradi staranja prebivalstva vse več

Deli na:
Nasilja nad starejšimi je zaradi staranja prebivalstva vse več

Foto: Arhiv Reporterja

Nasilja nad starejšimi ljudmi je zaradi staranja prebivalstva vse več, opozarjajo starejši in organizacije, ki jih predstavljajo. Nujno je povečati zavedanje, da je kakršnakoli oblika njihove zlorabe nedopustna, in nenehno govoriti o tem, pozivajo ob današnjem svetovnem dnevu ozaveščanja o nasilju nad starejšimi.

Politika mora po pozivu Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) zagotoviti, da se znova vzbudi spoštovanje do starejših. Zagotoviti jim mora orodja, ki jim bodo omogočala dostojno, samostojno in neodvisno življenje, poudarjajo. Po njihovem opozorilu morajo imeti dostop tako do dela in ustreznih bivalnih pogojev kot tudi do kulture in gibanja.

Nujni sta boljša dostopnost in dosegljivost zdravstvenih storitev in storitev dolgotrajne oskrbe, ki jo je treba končno sistemsko urediti, so pozvali. Pri tem je treba po njihovih besedah temeljiti na široko zasnovani solidarnosti med premožnejšimi in socialno prikrajšanimi.

Zdus se v svojem socialno varstvenem programu Starejši za starejše, ki ga izvaja 3500 prostovoljcev iz društev upokojencev po vsej Sloveniji, srečuje s številnimi problemi starejših. Tako denimo otroci svojim ostarelim staršem omejujejo pravico do socialnih stikov in jim ne pomagajo pri vsakodnevnih opravilih.

S problematiko se srečujejo tudi v zbornici zdravstvene in babiške nege - zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov. Njihova delovna skupina za nenasilje v zdravstveni negi je kot pomoč pri obravnavi nasilja nad starejšimi letos pripravila priporočila za prepoznavanje in obravnavo nasilja nad starejšo osebo v družini.



Patronažne sestre, ki neposredno vstopajo v bolnikovo domače okolje, ugotavljajo, da to okolje ni vedno prijazno niti do njih niti do starejšega člana družine.

O nasilju nad starejšimi, s katerim se soočajo tako v nerazvitih kot v razvitih državah, vemo premalo, čeprav naj bi bil po zadnjih statističnih podatkih eden od šestih starejših žrtev katere od oblik zlorabe. To je več od prejšnjih ocen, zaradi staranja prebivalstva pa naj bi se razmere v prihodnje še poslabšale, so opozorili Združeni narodi. Glede na zadnje podatke o ekonomskem nasilju pa naj bi v svetu pet do deset odstotkov starejših doživljalo eno od oblik tovrstnega nasilja.

Problematika nasilja nad starejšimi zahteva globalen odziv na različnih področjih, so pozvali.

Generalna skupščina Združenih narodov je 15. junij razglasila za svetovni dan ozaveščanja o nasilju nad starejšimi leta 2011 z namenom, da bi se v svetu slišal glas proti nasilju nad starejšimi.