Revija Reporter
Slovenija

Kar 400 tisočakov bi na Mladini posodili svojemu večinskemu lastniku, nasledniku udbovskega Saftija

Marko Medvešek
5 13.303

8. jun. 2024 6:00 Osveženo: 7:05 / 08. 6. 2024

Deli na:

Urednik in manjšinski lastnik Mladine Grega Repovž ujet med Tatjano Bobnar in Tino Gaber.

Bobo

Na julijski skupščini družbe Mladina časopisno podjetje d. d. je na dnevnem redu tudi posojilo 400.000 evrov, ki naj bi jih Mladina posodila svojemu večinskemu lastniku družbi Transmedia, sicer naslednici nekdanjega Saftija.

Transmedia ima v lasti 2111 od skupaj 3000 delnic Mladine, kar znese nekaj več kot 70 odstotkov. Je prepričljivo največji lastnik, vsi preostali delničarji imajo v lasti kvečjemu za nekaj odstotkov ali celo promilov delnic. Dolgoletni urednik Mladine Robert Botteri ima denimo v lasti 100 delnic, aktualni urednik Grega Repovž pa 10, je razvidno iz podatkov z lanske skupščine podjetja.

Posojilo, zavarovano s kinodvoranami

Na letošnji skupščini je zanimiva napovedana 7. točka dnevnega reda, ki se glasi: »Sklenitev pogodbe o dolgoročnem posojilu med družbo Mladina, d. d. Ljubljana, kot posojilodajalcem in družbo Transmedia, s. r. i., kot posojilojemalcem.«

Po predlogu sklepa bi Mladina družbi Transmedia, torej svojemu večinskemu lastniku, posodila 400.000 evrov. Pogodba bi se sklenila za pet let, posojilojemalec bi lahko 400 tisočakov počrpal v enem ali več obrokih.

Posojilo bi se zavarovalo z vpisom hipoteke na 2. mestu na nepremičnini na naslovu Via Grado 54 v italijanskem Tržiču (Monfalconeju), ki je v lasti posojilojemalca Transmedie. Tu gre za tržiški kompleks kinodvoran Kinemax, s katerim upravlja Transmedia.

Kompleks kinodvoran Kinemax, s katerim upravlja Transmedia – z njim bo podjetje zavarovalo posojilo, ki ga bo dobilo od Mladine.

Google Street View

Naslednica udbovskega Saftija

Kot rečeno, Transmedia je 70-odstotni lastnik Mladine in karkoli na skupščini predlaga, je sprejeto. Za ponazoritev, na lanski skupščini 25. avgusta 2023 so bili poleg Transmedie, ki jo na skupščini zastopala vodja računovodstva Mladine Simona Glavič, prisotni še Robert Botteri s svojimi 100 delnicami (ki je zastopal tudi Repovža in njegovih 10 delnic), kolumnist Mladine Bernard Nežmah, ki ima v lasti 125 delnic ter Denis Tavčar, izvršna direktorica Mladine in lastnica 11 delnic. Skupščine je bilo konec v 25 minutah, vsi predlagani sklepi so bili izglasovani, pod točko razno ni bilo nobene razprave.

Lastništvo Transmedie je dokaj nejasno. Družba je v večinski 97,79-odstotni lasti slovenske družbe Ditriest d. o. o., lastniška veriga pa pripelje do podjetja KB Delniška Družba S.p.A., naslednice likvidirane KB 1909, v katero se je prelevila razvpita udbovska družba Safti.