nostradamus Dobra karma

Nostradamus koronavirus napovedal že leta 1555!?

horoskop_astrologija_zodiak Svet24.si

Horoskop za sredo, 26. februarja

jansa sarec-pl3 Reporter.si

Ker je Marjan Šarec skočil v prazen bazen, bo ...

aleksandra pivec, matej tonin, zdravko počivalšek, janez janša, vlada Svet24.si

V pogodbi tudi uvedba naborništva, dvig denarja ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Janša 3.0 bo v vladi močan kot še nikoli

iva krajnc aljosa bagola 2 sašo radej Njena.si

Tako talentirana je hči Ive Krajnc Bagola in ...

maja-đukanović Njena.si

Sanjski moški: Našli smo izginulo Majo

Slovenija

Kanglerjev odvetnik Žnidaršič: V zadevi Kangler se policijo in tožilstvo izkorišča za politične obračune

Deli na:
Kanglerjev odvetnik Žnidaršič: V zadevi Kangler se policijo in tožilstvo izkorišča za politične obračune

Peter Žnidaršič med pričanjem v DZ. - Foto: DZ/Matija Sušnik

Parlamentarna preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v zadevi Kangler je v nadaljevanju zasliševanja prič danes izprašala odvetnika Petra Žnidaršiča, ki je nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja zastopal na sodišču. "V zadevi Kangler se policijo in tožilstvo izkorišča za politične obračune," je med drugim dejal.

Kot je pojasnil, je zastopanje Kanglerja prevzel potem, ko je njegov kolega iz Odvetniške pisarne Čeferin Marko Bošnjak postal sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice. "Bilo je kakih 17 ali 19 zadev, ne vem točno, saj se jih je nekaj ustavilo že v predkazenskem postopku," je povedal.

Poudaril je, da je bil v veliki večini zadev Kangler oproščen ali je bil postopek zoper njega ustavljen. "V teh postopkih mi je kot bivšemu sodniku nedoumljivo, da smo bili uspešni na vseh ostalih sodiščih, samo v Mariboru ne," je dejal.

Med podrobnostmi s sojenj, ki so jih na preiskovalni komisiji pod vodstvom poslanca SDS Žana Mahniča danes podrobno obdelali, je bilo dejstvo, da mariborski sodniki niso ugodili predlogu Kanglerja za zaslišanje določenih prič. "Sodnica v Murski Soboti je edina imela toliko strokovnega poguma, da je naredila to, kar je treba narediti. Zaslišati priče. Vrhovno sodišče je lepo reklo, da če je vsaj majhna možnost, da so dokazi v prid obdolženca, je te treba izvesti," je pojasnil odvetnik.

Po Žnidaršičevih ocenah Kangler sicer ni osamljen primer. "Na žalost je to na naših sodiščih kar stalna praksa. Postopki zoper Kanglerja niso nobena velika izjema. V bistvu ima prav srečo, da se piše Kangler. V postopkih za nekega Janeza Novaka se to redno dogaja, a se nič ne zgodi," je ponazoril.V primeru kazenskih postopkov zoper nekdanjega župana Žnidaršič meni, da je bolj kot sodniki problematično tožilstvo. "V zadevah Kangler se je jasno videlo, da je obtožba narejena, ker mora biti narejena. Tako obširni izreki in tako nerazumljivi, kot so v več primerih bili, so samo takrat, ko je tožilstvo na nek način prisiljeno narediti obtožbo," je še dejal pred komisijo, na kateri sta mu postavljala vprašanja še dva poslanca SDS, Dejan Kaloh in Zvonko Černač.

Danes bi moral stopiti pred to komisijo še nekdanji mariborski podžupan Andrej Verlič, a se je opravičil in bo zaslišan na eni od prihodnjih sej. Opoldne pa bo po napovedih pričal ustavni pravnik Ciril Ribičič, ki je bil v svojem pravnem mnenju kritičen do imenovanja sodnika Janeza Žirovnika v postopkih zoper Kanglerja.

Parlamentarna preiskovalna komisija ima ta teden razpisane kar štiri seje. Potem ko ji je ustavno sodišče začasno preprečilo zasliševanje sodnikov in tožilcev, so na pričanje povabili množico prič iz drugih sfer. Med drugim so vabljeni še nekdanji poslanec Rudolf Moge, nekdanji mestni arhitekt Stojan Skalicky ter Monika Kirbiš Rojs, ki je bila v času županovanja Franca Kanglerja vodja projektne pisarne Mestne občine Maribor.

V ponedeljek je komisija zaslišala Jano Dolenc in Andreja Kranjca, ki sta bili priči pri izvedbi hišne preiskave na Kanglerjevem domu maja 2011.

loading...
Loading...