Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tožilstvo želi, da ustavni sodniki presodijo ustavnost preiskovalne komisije v zadevi Kangler

Deli na:
Tožilstvo želi, da ustavni sodniki presodijo ustavnost preiskovalne komisije v zadevi Kangler

Foto: Primož Lavre

Vrhovno državno tožilstvo je na ustavno sodišče podalo pobudo za oceno ustavnosti, ki se nanaša na ustanovitev preiskovalne komisije v zadevi Kangler in na zakon o parlamentarni preiskavi, ki to dopušča, poroča Dnevnik. "Glavni poudarek pobude je nedopustnost posega zakonodajne veje oblasti v pravosodje," so pojasnili na tožilstvu.

Državni svetnik Marjan Maučec je v državnem svetu predlagal zahtevo za ustanovitev preiskovalne komisije, v kateri bi poslanci ugotavljali politično odgovornost vpletenih v kazenski pregon državnega svetnika Franca Kanglerja in domnevne zlorabe pri njegovem pregonu.

Kot poroča Dnevnik, je tožilstvo že takrat opozarjalo, da takšna oblika razčiščevanja v parlamentu ni primerna. Parlament predstavlja zakonodajno vejo oblasti, sodstvo sodno, tožilci pa so prav tako pri svojem delu neodvisni.

Maučeceva pobuda je bila kljub temu v državnem svetu podprta in ker ima državni svet pravico, da od državnega zbora zahteva parlamentarno preiskavo, slednjemu ni ostalo drugega, kot da se seznani z zahtevo po ustanovitvi preiskovalne komisije ter sproži nadaljnje postopke.


Tovrstni preiskavi je zaradi spornosti Maučeceve pobude, za katero se je kasneje še izkazalo, da je pri njenem nastajanju in sprejemanju aktivno sodeloval celo Kangler sam, nasprotovalo več parlamentarnih strank. V poslanski skupini Levice so že takoj napovedali, da v takšni komisiji ne bodo sodelovali.

Da v komisiji ne bodo sodelovali, so za Dnevnik potrdili tudi v DeSUS, medtem ko so v SMC za časnik odgovorili, da se nagibajo k nesodelovanju, saj je predmet preiskave po njihovem mnenju nedopusten. Iz SD so za Dnevnik sporočili, da odločitve še niso sprejeli, v LMŠ in SAB pa se bodo o udeležbi odločili po ustavni presoji, ki jo je zahtevalo tožilstvo.

O sestavi preiskovalne komisije bo prihodnji četrtek odločala mandatno-volilna komisija DZ, ki ima na dnevnem redu predlog sklepa o sestavi in imenovanju predsednika, podpredsednika, članov in namestnikov članov preiskovalne komisije, ki pa je za zdaj še bolj kot ne prazen.

V sklepu je navedeno, da bo SDS v komisiji zastopal Žan Mahnič, ki ga predlagajo tudi za predsednika komisije, nadomestna članica SDS bo Alenka Jeraj. NSi bo zastopala Tadeja Šuštar, nadomestni član NSi pa bo Blaž Pavlin. Člani komisije iz preostalih strank v predlogu sklepa še niso navedeni. Po poročanju Dnevnika naj bi SNS v komisiji zastopal Zmago Jelinčič Plemeniti.