kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kandidat Greblo naletel na mino

Deli na:

Programski svet Radiotelevizije (RTVS) Slovenija je na današnji seji skoraj soglasno podprl Miho Lamprehta za direktorja Radia Slovenija, medtem ko Patriku Greblu kot kandidatu za direktorja Televizije Slovenija podpore niso izkazali. Televizijo Slovenija trenutno vodi Janez Lombergar, kateremu pa mandat poteče 15. oktobra.

Programski svet Radiotelevizije (RTVS) Slovenija je na današnji seji skoraj soglasno podprl Miho Lamprehta za direktorja Radia Slovenija, medtem ko Patriku Greblu kot kandidatu za direktorja Televizije Slovenija podpore niso izkazali. Televizijo Slovenija trenutno vodi Janez Lombergar, kateremu pa mandat poteče 15. oktobra.

Direktorja sicer imenuje generalni direktor zavoda, vendar po pridobitvi predhodnega soglasja programskega sveta. Podporo Lamprehtu je dalo 22 svetnikov, dva sta bila vzdržana. Tako ima Filli soglasje, da Lamprehta imenuje na mesto direktorja javnega radia.

Greblu pa je podporo dalo enajst svetnikov, deset je bilo proti in štirje so bili vzdržani. Tako Greblo ni prejel niti relativne večine podpore na seji navzočih svetnikov. Sicer je generalni direktor RTVS Marko Filli zaradi razhajanj med statutom RTVS in zakonom o RTVS glede zahtevane podpore za imenovanje napovedal, da bo kandidata imenoval, če bo prejel absolutno večino glasov svetnikov. Z zahtevo po višjem kriteriju pa je hotel, kot pravi, "prihraniti kandidatom kalvarijo, ki jo je sam preživel ob imenovanju".

Čeprav Lamprehta na sami seji ni bilo, kritičnih besed o njegovem programu ni bilo slišati. Več pripomb pa je bil deležen Greblo. Programski svetniki so imeli pomisleke predvsem glede ustreznosti Greblovega programa in njegove vloge v Sazasu.

Greblo je na očitke o vlogi v Sazasu in sodelovanju pri ustvarjanju programov na TV Slovenija dejal, da bi se z morebitnim imenovanjem na čelo televizije Slovenija odpovedal funkcijam, s katerimi bi bil v morebitnem konfliktu interesov.


Filli je dejal, da se na razpis za direktorja ni prijavil noben primeren kandidat. Na očitek glede sodelovanja Grebla s Sazasom, s katerim je RTVS v sporu, pa Filli odgovarja, da je vedno dobro, če "vojak z nasprotne strani prestopi na tvojo". Glede očitkov o dosedanjem sodelovanju Grebla z RTVS pa Filli pravi, da si ne predstavlja, da bi bil kandidat, ki doslej ne bi sodeloval z zavodom, lahko ustrezen.

Po mnenju Mirana Lesjaka je predlagani program Grebla v primerjavi s programi drugih kandidatov za direktorja najslabši, saj je poln praznih besed. Programski svetnik tudi ocenjuje, da Greblo premalo pozna televizijo kot medij. "To, kar ponuja Greblo oz. Filli, ni ustrezen profil kandidata za direktorja," je dejal. Tudi Lesjak meni, da obstaja konflikt interesov med opravljanjem Greblove funkcije v Sazasu in med funkcijo, za katero se je potegoval. Niti si ne more predstavljati avtonomnega odločanja glasbenih urednikov, pri čemer bi vedeli, da je eden od avtorjev glasbe direktor televizije.

Nekateri svetniki so izrazili pomisleke glede objave pisma, ki ga je direktor Cankarjevega doma Mitja Rotovnik napisal Filliju glede primernosti Grebla kot kandidata za direktorsko mesto, ravno na dan, ko poteka odločanje o podpori Greblu.

V pismu, katerega vsebino je danes objavilo Delo, Rotovnik izraža dvom o odločitvi, da bi Greblo kot direktor vodil javno televizijo. Rotovnik si je glede na pismo svoje mnenje o Greblu ustvaril v času, ko je ta še vodil Avditorij Portorož. Tako mu očita, da v Avditoriju ni naredil ničesar, da ga upravljanje ni zanimalo ter da je sledil le razvijanju lastnih glasbenih projektov. Rotovnik mu sicer priznava avtoriteto na glasbenem področju, ne pa tudi na področju upravljanja. Očita mu nepoznavanje upravljanja zavoda in zakonodaje pa tudi to, da je hodil bolj malo v službo.