zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kakšno vodo pijejo v Dravogradu?

Deli na:
Kakšno vodo pijejo v Dravogradu?

Foto: Bobo

O nedavnih prebavnih težavah prebivalcev Robindvora v Dravogradu in spremljajočem sumu na oporečnost pitne vode so včeraj na seji razpravljali člani sveta krajevne skupnosti Dravograd. Zahtevajo, da komunalno podjetje spremeni akte v delu, ki govori o tem, kako hitro se odzvati v primeru suma onesnaženosti vode. Medtem je podjetje poostrilo ukrepe.

Javno komunalno podjetje Dravograd je šele po opozorilih zdravstvenega inšpektorata 11. julija letos odredilo obvezno prekuhavanje vode za prebivalce naselja Robindvor, potem ko je več prebivalcev zaradi prebavnih težav iskalo tudi zdravstveno pomoč. Pred tem je prvi klic občana o sumu onesnažene vode prejelo dan prej.

Komunalno podjetje je nato dalo opraviti več dodatnih analiz vode, ki pa so vse kazale na neoporečno vodo, prav tako je izvedlo več dodatnih ukrepov. Ukrep prekuhavanja vode je nato komunalno podjetje preklicalo 22. julija in nato 29. julija ponovno uvedlo ta ukrep, a ne za območje Robindvora, temveč za uporabnike pitne vode na območju dela Ojstrice in dela Podgrada.

Kot je STA včeraj pojasnila direktorica komunalnega podjetja Marija Slavič, ki se je prav tako udeležila seje sveta krajevne skupnosti, je namreč analiza vzorca vode, odvzetega 26. julija na tamkajšnjem viru vode, pokazala prisotnost ene od bakterij, zato so se odločili za ukrep obveznega prekuhavanja.

Medtem so na komunalnem podjetju uvedli številne dodatne ukrepe v sistemu vodooskrbe. Opravljajo dodatna vzorčenja vode, pogosteje pregledujejo vodne objekte in preverjajo delovanje dozirnika za klor, pri katerem pa se, tako zdaj priznavajo na komunalnem podjetju, občasno zamaši pri igli, zato to zdaj pogosteje čistijo.

Problematiko je pod drobnogled vzel tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), kjer po anketnem poizvedovanju sklepajo, da obstaja velika verjetnost, da je bil dejavnik tveganja za obravnavan izbruh mikrobiološka onesnaženost pitne vode. V okviru epidemiološke preiskavo so preliminarno anketirali 111 prebivalcev Robindvora, od tega jih je imelo kar 86 bolezenske znake.

Predstavniki NIJZ bodo prihodnji teden skupaj s predstavniki komunalnega podjetja pregledali sistem vodooskrbe in oblikovali predloge morebitnih dodatnih ukrepov, je povedala Slavičeva.

Člani sveta krajevne skupnosti, ki so tako kot mnogi občani Dravograda kritični zaradi prvotnega neodzivanja komunalnega podjetja in medlega odziva občine v zvezi s tem, so na včerajšnji seji zahtevali, da komunalno podjetje čim prej spremeni akte, ki govorijo o odzivu v primeru suma na onesnaženo vodo. To je komunalnemu podjetju naložil tudi nadzorni svet družbe, je STA po drevišnji seji, na kateri je bila tudi županja Občine Dravograd Marijana Cigala, povedal predsednik sveta krajevne skupnosti Dravograd Ferdo Abraham.

Prav tako člani sveta krajevne skupnosti zahtevajo karto mešanja tokov pitne vode v Dravogradu in sprotno obveščanje o izsledkih dodatnih analiz. Med drugim razmišljajo tudi o kazenskem pregonu, ker eden od prvih dodatno odvzetih vzorcev ni bil odvzet na naslovu, ki je bil napisan na vzorcu.

Člani sveta krajevne skupnosti se po vseh prejetih informacijah za zdaj niso odločili za sklic zbora krajanov, je še povedal Abraham.