zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bosanski portal: kako so sodelavke Janševega prijatelja Roka Snežiča oprale 23 milijonov evrov in utajile še dva milijona evrov, nekaj denarja je končalo na računu SDS

Deli na:
Bosanski portal: kako so sodelavke Janševega prijatelja Roka Snežiča oprale 23 milijonov evrov in utajile še dva milijona evrov, nekaj denarja je končalo na računu SDS

Rok Snežič - Foto: Mediaspeed

Bosanski portal Istraga.ba je objavil poročilo državne agencije za preiskave in zaščito o kaznivih dejanjih treh sodelavk Roka Snežiča, ki naj bi oprale okoli 47 milijonov evrov mark (23,5 milijona evrov) in utajili preko štiri milijone mark (dva milijona evrov) davka, vendar državno tožilstvo proti njim še ni vložilo obtožnice.

Državna agencija za preiskave in zaščito SIPA je že maja 2019 podala poročilo o kaznivih dejanjih Dijane Đuđić, znano po spornem posojilu SDS pred volitvami, Tanje Subotić Došen, Jelene Sladojević in pravne osebe Govinda d.o.o., Brčko. Vse tri so tesne sodelavke Roka Snežiča, ki je bil po pisanju portala prejšnji teden izgnan iz BIH, ob tem dodajajo, da je Snežič svetovalec slovenskega premierja Janeza Janše.

Podrobneje o transakcijah v BIH v članku bosanskega portala Istraga.ba

Vse od maja 2019 tožilstvo BIH, ki ga vodi hrvaška državljanka Gordana Tadić, ni našlo elementov za vložitev obtožnice proti prijavljenih niti še ni zaslišalo Roka Snežiča, obsojenega zaradi pranja denarja, ki je dejansko glavni organizator sumljivih transakcij preko banke OTP, katere solastnik je ruski oligarh Megtet Rahimkulov, navaja Istraga.ba.

Foto: Zajem zaslonske slike - Sabina Remar, Janez Janša, Rok Snežič

Kot še piše portal, je Đuđićeva bližnja prijateljica Roka Snežiča, ki je v zadnjih letih intenziviral posle v Banji Luki. Po njegovih navodilih je angažirala svoje prijateljice, da v Avstriji, Slovaški, Madžarski in Sloveniji odprejo račune, preko katerih je bilo posredovanih okoli 25 milijonov evrov denarja neznanega izvora. Nekaj od tega denarja je pozneje končal na računu slovenske stranke SDS Janeza Janše. To pa ni bila edina sporna transakcija.

Po pisanju portala Istraga.ba je podjetje Govinda v Brčkem leta 2013 ustanovil slovenski državljan Jože Polčnik, za direktorico pa imenoval Jeleno Sladojević. Pravica do razpolaganja z računom podjetja na banki Sparkasse v Avstriji je bila prenesena na Tanjo Došen Subotić, ki je bila takrat odgovorna oseba pravne osebe Usluge odšteta v Banji Luki. Hkrati je bila tam ustanovljeno še podjetje Izplata odšteta (prevod: izplačilo odškodnin), kjer je bil kot odgovorna oseba naveden Bojan Zrnić, kot prokurist pa Rok Snežič.

Istraga.ba piše o poznanstvu Janeza Janše in Mirana Vuka

Preiskava Evropola je ugotovila, da je bilo na ta račun v Avstriji od julija 2013 do aprila 2017 vplačanih 15 milijonov evrov. Vplačila pa so bila izvedena na podlagi fiktivnih faktur, ki jih je izdalo podjetje Govinda v Brčku. V sporne posle sta bila poleg Roka Snežiča vpletena tudi bivši župan občine Zavrč Miran Vuk in njegov brat Roman, ki sta imela direktne stike s Snežičem.
 
Istraga.ba je objavila fotografijo, na katero sta skupaj Janša in Vuk, omenja pa tudi avtomobil znamke maserati bosanske registracije, s katerim se je pred sedežem SDS pripeljal Snežič: »Avtomobil je bil registriran na Lidijo Zrnić, formalno ustanoviteljico pravne osebe Izplata ošteta Banja Luka, kjer je bil direktor Rok Snežič in ima isto ID številko kot podjetje RSI, ki sta jo ustanovila brata Miran in Roman Vuk.«

Foto: Arhiv Reporterja - Trojico (na fotografiji Dijana Đuđić) sumijo vpletenosti v kazniva dejanja organiziranega kriminala, pranja denarja in utaje davkov.

Govorili smo z Jožetom Polčnikom mlajšim, nekdanjim lastnikom in direktorjem podjetja Cjevovar iz Brčkega (prej se je imenovalo Govinda). Kot pravi Polčnik, je firmo kupil leta 2016 od Dijane Đuđić in Jelene Sladojević na priporočilo Roka Snežiča. Pred tem s firmo in temi osebami ni bil povezan. Želel je poslovati na področju gradbeništva z državljani BiH, a je imel na podlagi prevzema omenjene družbe le stroške. Prek nje dejansko ni posloval, je zatrdil za Reporter. Kaj je bilo torej glede računa pri Sparkasse v Avstriji? Na katerega naj bi se od leta 2013 vse do aprila 2017 (torej deloma še v času njegovega direktorovanja) steklo kar 15 milijonov evrov denarja na podlagi fiktivnih faktur. O tem ne ve nič, pravi. Računa da ni odprl niti ni z njim ni upravljal. Polčnik je dodal še, da ga do zdaj od organov pregona ni kontaktiral nihče, ne ve, ali je v kakšnem postopku. Že predlani je sicer podjetje zaprl. Zaupal sem napačnim ljudem, zdaj obžaluje sodelovanje.