knight-4698269_1920 Dobra karma

Tarot napoved: pazite, da vas strah pred izgubo ...

4_tanja žagar mama Svet24.si

»Najbolj si želim, da bi šla z očetom mamo ...

naslovka I-bavcar-IB2 Reporter.si

Igor Bavčar ekskluzivno v intervjuju trideset let...

roter kucan dimnik-pl Svet24.si

(Ne)vidne sledi dinastije lobista Boža Dimnika: ...

20200330-00997929 Necenzurirano

Kdo vse svetuje Gantarju v boju proti COVID-19

Gaia Asta 1 Odkrito.si

Gaia Asta: »Stanje pri nas se bo umirilo v ...

2_miha novak Njena.si

Čuk Miha s partneričino hčerko navdušuje na ...

Slovenija

Njegova resnica: zakaj je iz Šarčeve vlade odšel Marko Bandelli

Deli na:
Njegova resnica: zakaj je iz Šarčeve vlade odšel Marko Bandelli

Marko Bandell - Foto: Bobo

Marko Bandelli: »Eden od krivcev za izgubo milijonov evrov evropskih sredstev v prejšnjem mandatu je še vedno generalni sekretar Šarčeve vlade.«

»Alenka Bratušek ni nasprotovala Janezu Lenarčiču, motil jo je način njegovega izbora za evropskega komisarja, saj ga je predsednik vlade Marjan Šarec izbral brez posvetovanja s koalicijskimi partnerji,« je v odzivu na naš članek o odstopu Iztoka Puriča s položaja kohezijskega ministra dejal njegov predhodnik Marko Bandelli.

Purič se je namreč poslovil zaradi odnosa Bratuškove do njega, ko mu je po svoji državni sekretarki dala navodilo, da na seji vlade glasuje proti imenovanju Lenarčiča. 

Podoben način dela naj bi imel Šarec že od vsega začetka. »Razlog mojega odstopa niso bile 'lučke' niti tisti stavek, ki sem ga napisal Eriku Modicu (sedanjemu komenskemu županu pred lokalnimi volitvami – op. p.), čeprav je bil neumnost, ampak Šarčev odnos do naše stranke, ker smo ga opozarjali na to, da sprejema odločitve, ki so v nasprotju z dogovori v koalicijski pogodbi. Na to smo ga ministri iz vrst SAB večkrat opozorili. Tudi na desetminutnem pogovoru pred mojim izsiljenim odstopom mi je kar osem minut očital, da mi rušimo koalicijo, čeprav smo na koncu podprli tudi zadeve, s katerimi se nismo strinjali.«

Bandelli: Tudi na desetminutnem pogovoru pred mojim izsiljenim odstopom mi je Šarec kar osem minut očital, da mi rušimo koalicijo, čeprav smo na koncu podprli tudi zadeve, s katerimi se nismo strinjali.

Bandelli je zanikal očitke, da bi bil on odgovoren za grozljivo stanje v Službi za razvoj in evropsko kohezijo (SVRK), ki ga je izkusil Purič: »Že ob izvolitvi sem dobil strankarsko dogovorjeno državno sekretarko Nevenko Ribič, sam pa sem pripeljal zgolj vodjo kabineta Danijelo Kos, pa še to ravno v času, ko sem moral odstopiti. Sem pa takoj zamenjal vodjo operativnega programa Andreja Engelmana, ker je za predavanja v tujini, kjer je nastopal kot uslužbenec SVRK, izdajal račun na svoj s. p.«

Opozoril je še na poročilo o nepravilnostih v SVRK, zaradi katerih smo izgubili milijone evrov evropskih sredstev. Šarec mu je sicer očital, da je nanj predolgo čakal, a Bandelli je hotel stvari dodatno preveriti. Ugotovil je namreč, da sta bila za nepravilnosti pri prejšnji ministrici Alenki Smerkolj najbolj odgovorna njen vodja kabineta Igor Lakota in takratni direktor urada za splošne zadeve in informacijsko podporo Stojan Tramte.

Slednjega je Šarec imenoval za generalnega sekretarja vlade, Lakota pa je postal njegov namestnik. Po objavi poročila se je moral Lakota posloviti, Tramte pa je ostal.

loading...
Loading...