Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Njegova resnica: zakaj je iz Šarčeve vlade odšel Marko Bandelli

Deli na:
Njegova resnica: zakaj je iz Šarčeve vlade odšel Marko Bandelli

Marko Bandell - Foto: Bobo

Marko Bandelli: »Eden od krivcev za izgubo milijonov evrov evropskih sredstev v prejšnjem mandatu je še vedno generalni sekretar Šarčeve vlade.«

»Alenka Bratušek ni nasprotovala Janezu Lenarčiču, motil jo je način njegovega izbora za evropskega komisarja, saj ga je predsednik vlade Marjan Šarec izbral brez posvetovanja s koalicijskimi partnerji,« je v odzivu na naš članek o odstopu Iztoka Puriča s položaja kohezijskega ministra dejal njegov predhodnik Marko Bandelli.

Purič se je namreč poslovil zaradi odnosa Bratuškove do njega, ko mu je po svoji državni sekretarki dala navodilo, da na seji vlade glasuje proti imenovanju Lenarčiča. 

Podoben način dela naj bi imel Šarec že od vsega začetka. »Razlog mojega odstopa niso bile 'lučke' niti tisti stavek, ki sem ga napisal Eriku Modicu (sedanjemu komenskemu županu pred lokalnimi volitvami – op. p.), čeprav je bil neumnost, ampak Šarčev odnos do naše stranke, ker smo ga opozarjali na to, da sprejema odločitve, ki so v nasprotju z dogovori v koalicijski pogodbi. Na to smo ga ministri iz vrst SAB večkrat opozorili. Tudi na desetminutnem pogovoru pred mojim izsiljenim odstopom mi je kar osem minut očital, da mi rušimo koalicijo, čeprav smo na koncu podprli tudi zadeve, s katerimi se nismo strinjali.«

Bandelli: Tudi na desetminutnem pogovoru pred mojim izsiljenim odstopom mi je Šarec kar osem minut očital, da mi rušimo koalicijo, čeprav smo na koncu podprli tudi zadeve, s katerimi se nismo strinjali.

Bandelli je zanikal očitke, da bi bil on odgovoren za grozljivo stanje v Službi za razvoj in evropsko kohezijo (SVRK), ki ga je izkusil Purič: »Že ob izvolitvi sem dobil strankarsko dogovorjeno državno sekretarko Nevenko Ribič, sam pa sem pripeljal zgolj vodjo kabineta Danijelo Kos, pa še to ravno v času, ko sem moral odstopiti. Sem pa takoj zamenjal vodjo operativnega programa Andreja Engelmana, ker je za predavanja v tujini, kjer je nastopal kot uslužbenec SVRK, izdajal račun na svoj s. p.«

Opozoril je še na poročilo o nepravilnostih v SVRK, zaradi katerih smo izgubili milijone evrov evropskih sredstev. Šarec mu je sicer očital, da je nanj predolgo čakal, a Bandelli je hotel stvari dodatno preveriti. Ugotovil je namreč, da sta bila za nepravilnosti pri prejšnji ministrici Alenki Smerkolj najbolj odgovorna njen vodja kabineta Igor Lakota in takratni direktor urada za splošne zadeve in informacijsko podporo Stojan Tramte.

Slednjega je Šarec imenoval za generalnega sekretarja vlade, Lakota pa je postal njegov namestnik. Po objavi poročila se je moral Lakota posloviti, Tramte pa je ostal.