Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bosanski mediji: Janševa financerka Dijana Đuđić je za 2,45 milijona evrov oškodovala BiH

Deli na:
Bosanski mediji: Janševa financerka Dijana Đuđić je za 2,45 milijona evrov oškodovala BiH

Dijana Đuđić - Foto: Arhiv Reporterja

Agencija za preiskovanje in zaščito (SIPA) Bosne in Hercegovine razvpito Dijano Đuđić preiskuje zaradi oškodovanja proračuna BiH za 4,8 milijona konvertibilnih mark (2,45 milijona evrov), poroča portal Srpska Info.

Portal Đuđićevo opiše kot »skrivnostno Prijedorčanko«, ki je javnosti postala znana lani po razkritju, da je Slovenski demokratski stranki (SDS) Janeza Janše posodila 450.000 evrov. Takrat so jo povezali še s številnimi drugimi finančnimi malverzacijami v državah Evropske unije, piše portal, čigar poročanje so prevzeli še drugi mediji v BiH.

Zdaj so Đuđićeva in še dve osebi osumljene več kaznivih dejanj: organiziranega kriminala, pranja denarja in utaje davkov.

SIPA naj bi v sodelovanju s policijskimi agencijami Sloveniji in drugih držav EU ugotovila, da so osumljenci kazniva dejanja zakrivili med letoma 2013 in 2018, piše Srpska Info.



Osumljenci so kot odgovorne osebe podjetja iz BiH delovali kot pripadniki kriminalne združbe, jim očita SIPA. V slovenskih, avstrijskih in madžarskih bankah naj bi odprli več bančnih računov, na katere se je stekal denar iz poslov v tujini, teh prihodkov pa niso prijavile pristojnim davčnim organom BiH.

Teh prihodkov je bilo skupaj okoli 48 milijonov konvertibilnih mark, s skrivanjem teh prihodkov pred davčno službo pa naj bi proračun BiH oškodovale za 4,8 milijona mark ali (2,45 milijona evrov).

Đuđićevo so lani začeli preiskovati slovenski organi, najprej pa je preiskavo zoper njo sprožila Avstrija, potem ko so pristojne službe ugotovile, da se na njenih računih stekajo in odtekajo velike količine denarja neznanega izvora.