Revija Reporter
Slovenija

Kako se kuhajo žabe, a ne po receptih Milana Kučana in Janeza Janše

Gašper Petovar

5. jul. 2020 20:00

Deli na:

Irena Kovač iz gostilne Keber v Domžalah nam je pripravila žabje krake, kot jih v gostilni pripravljajo že desetletja.

Primož Lavre

Zadnje čase med najvidnejšimi politiki beseda pogosto nanese na kuhanje žab, nemara zaradi dejstva, da so se tudi pri nas končno ustavili ocenjevalci gostiln iz znamenitega kulinaričnega vodnika Michelin, ki po svetu jedo najrazličnejše jedi iz ohoho sestavin, ali pa razlog tiči kje drugje. O kuhanju žab govorita tako Janez Janša kot Milan Kučan.

So torej kuhane žabe nekaj kar bo združilo pregovorno skregano in razdeljeno Slovenijo? Bomo na veselicah in partizanskih proslavah namesto golaža in čevapčičev po novem jedli žabe in se veselili in družili? Nemara pa res.

Pred časom sta se oglasila dva najvidnejša slovenska politika, ki sta, kot izhaja iz njunih govorov, pisanja itd. najbolj oddaljena eden od drugega. Pol in anti pol, led in krop, ogenj in voda, olje in voda in še bi lahko naštevali prispodobe, s katerimi lahko označimo razmerje med možakoma. To sta aktualni predsednik vlade Janez Janša in nekdanji predsednik SRS in RS Milan Kučan. Oba sta nedolgo nazaj govorila o kuhanju žab.

Nekdanji predsednik republike Kučan je za Sobotno prilogo povedal: » Avtorji druge republike nas kuhajo kot žabo in se bomo postopoma zbudili v kropu, v drugačni državi in drugačnem sistemu.« Govoril je seveda o trenutni vladi, ki jo vodi Janez Janša. Slednji pa je o žabah pisal v sestavku o slovenskih medijih in načinu kako naj bi določeni mediji operirali z informacijami: »Zelo verjetno ste že velikokrat slišali stavek, da se vojne z mediji ne da dobiti. Sodi med tiste »ponarodele« fraze, ki jih večina ljudi dobronamerno ponavlja, ne da bi se vprašala, kaj pravzaprav izgovarjajo. Če zakurite pod kotlom in žabo vržete v vrelo vodo, bo brž skočila ven. Če pa jo vržete v mlačno in počasi segrevate, bo obtičala v kotlu do bridkega konca.«

Oba, tako Kučan kot Janša govorita o istem receptu za kuhanje žab. Seveda je njun recept prispodoba, a nekaj nam ni dalo miru in morali smo odkriti ali je to res pravi recept za kuhanje žab. Vprašanj je bilo več kot odgovorov. Kje dobiti žabe, kako se lahko vse kuhajo? Od kdaj pri nas kuhamo žabe, dlje kot golaž ali kako obaro? Koneckoncev se žabe kuhajo dlje kot golaž ali obara? In še in še vprašanj na katere je bilo treba najti odgovore. Toda od koga? V Sloveniji ni vsevedne sove Lipšic, ki jo omenja denimo izraelski satirik Ephraim Kishon, ki si ji lahko zastavil vsa mogoča vprašanja in je odgovorila nanje.

Morali smo ubrati drugo pot, poklicali smo nekaj ljudi in dobili veliko odgovorov glede kuhanja žab. Zanimiv odgovor smo našli tudi v 221 let starih bukvi.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Reporter št. 27, 2020

Naslovnica