_ZZ73443zt Svet24.si

Kandidat za obrambnega ministra je Borut Sajovic

avstrija, poplave, linz Svet24.si

Razmere v Spodnji Avstriji ostajajo napete, ...

Screenshot 2023-03-26 at 22.26.53 Necenzurirano

Lepo je biti ortoped: če obupate v čakalni ...

1715284740-172a2515-1715284697374 Reporter.si

Kaj se je zgodilo z udbovskim dosjejem Marte Kos? ...

IRENE ALDANA 2 Ekipa

Najbolj grozljiva poškodba v zgodovini UFC: ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

pogacar Ekipa

Nori prizori iz Kanade: Pogačar na zmagovalnem ...

Slovenija

Kako je Erika Žnidaršič v Tarči sama sebe ujela za rep

Deli na:
Kako je Erika Žnidaršič v Tarči sama sebe ujela za rep

Voditeljica Tarče Erika Žnidaršič - Foto: Sašo Radej

V oddaji Tarča Erike Žnidaršič so že drugič citirali članek o Marti Kos v Reporterju: čeprav ima identično vsebino, so ga prvič označili za njeno promocijo, drugič pa za daljši kritični članek.

Saj ni res, pa je! V oddaji Tarča na TV Slovenija, ki jo vodi Erika Žnidaršič, so se vnovič spravili na Reporter in ob tem citirali članek pisca teh vrstic.

»Že v ponedeljek, samo nekaj ur po tem, ko je vlada potrdila komisarsko kandidaturo Marte Kos, se je pojavil daljši kritični članek o njeni preteklosti. Grehi nove Golobove 'super kandidatke' za evropsko komisarko: Marta Kos se je z veleposlaniške funkcije poslovila zaradi očitkov mobinga, se je glasil naslov v mediju Reporter. Marta Kos je očitke o šikaniranju zaposlenih na veleposlaništvu v Švici zavračala, a podrobnosti nadzora nad njenim delom še vedno niso razjasnjene,« so dejali v Tarči.

Drži, v ponedeljek smo v spletnem Reporterju objavili članek o ozadju odstopa Marte Kos s funkcije veleposlanice v Švici leta 2020. Pravzaprav smo zgolj spet objavili in aktualizirali članek, ki smo ga v Reporterju objavili konec avgusta 2022, tik preden je Kosova odstopila od kandidature za predsednico države.

Morda bi bil čas, da se tudi v Tarči lotijo raziskovalnega novinarstva in tem očitkom pridejo do dna. Je pa res to veliko težje, kot zgolj prebirati naslove v revijah in na portalih.

Toda v Tarči so takrat isti članek razumeli diametralno nasprotno. Na Reporter in portal Necenzurirano so se spravili zaradi kritičnih člankov o predsedniški kandidatki Nataši Pirc Musar. »Medtem pa na prej omenjenih portalih nismo našli veliko negativnih zapisov o politično nazorsko sorodni že nekdanji tekmici Marti Kos. V Reporterju so jo označili kar za 'železno lady' Roberta Goloba,« so sklepali v oddaji Tarča 1. septembra 2022.

V Tarči so očitno prebrali zgolj naslov Golobova železna lady, saj je bilo že iz uvoda razvidno, da ne gre ravno za članek, ki bi nekdanjo kandidatko kakorkoli promoviral: »Predsedniška kandidatka Marta Kos se je pred dvema letoma v skrivnostnih okoliščinah poslovila z veleposlaniškega položaja v Bernu. Med razlogi za njen odstop je bil tudi izredni diplomatski nadzor, v katerem so preverjali očitke zaposlenih o neprimernem vodenju veleposlaništva, ki so se vlekli že iz njega mandata v Berlinu. Med drugim so ji očitali tudi mobing nad sodelavci. Sama to zanika in pojasnjuje, kaj se je dogajalo na veleposlaništvih, ki ju je vodila.«

V Tarči so nam vseskozi neupravičeno očitali povezavo z največjo vladno stranko, a že sam članek, ki smo ga o njeni kandidatki na predsedniških volitvah objavili v času kampanje, bi jih lahko prepričal v nasprotno, če bi ga le prebrali. V Reporterju smo namreč kritično preverili biografijo takratne predsedniške kandidatke in ozadja njenega odstopa z veleposlaniške funkcije, ki so ga spremljali očitki o mobingu.

Ko smo leto prej želeli pridobiti poročilo izrednega nadzora na veleposlaništvu, ki ga je vodil diplomatski nadzornik Andrej Grasselli, nam ga na zunanjem ministrstvu, ki ga je takrat vodil Anže Logar, niso hoteli predati. Po informacijski pooblaščenki smo pridobili le počrnjene dele, kjer so bile zakrite konkretne obtožbe o mobingu.

Morda bi bil čas, da se tudi v Tarči lotijo raziskovalnega novinarstva in tem očitkom pridejo do dna. Je pa res to veliko težje, kot zgolj prebirati naslove v revijah in na portalih.