ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kadrovski cunami na DUTB: ogorčeni zaposleni pišejo ministru Mramorju

Deli na:
Kadrovski cunami na DUTB: ogorčeni zaposleni pišejo ministru Mramorju

Foto: Bobo

Od vodstva DUTB zahtevajte, da pri izboru vodij zasleduje cilje in zahteve strokovnega in učinkovitega bodočega upravljanja slabih naložb, zato srednji management ne morejo sestavljati zaposleni, ki so povezani z dolžniki DUTB, ki so bili vodje v državnih bankah, ali so bili hkrati sopredlagatelji ter sopotrjevalci predlogov za slabe naložbe, ki so zdaj v skrbništvu DUTB, so v pismo ministru za finance zapisali večinoma tisti zaposleni na Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki so bili izbrani pod Švedi.

Potem ko so na DUTB pripojili Probanko in Factor banko, se je število zaposlenih na slabi banki več kot podvojilo, hkrati pa je novo vodstvo začelo z kadrovsko reorganizacijo, kjer so imeli prednost kadri, ki so v likvidiranih bankah aktivno pomagali kopati bančno luknjo. Povedano drugače. Kadri, ki so jih nastavili tujci, katere je iz Slovenije nagnala Cerarjeva vlada, so odrinjeni, kadri, ki so aktivno pripomogli k nastanku slabih terjatev, bodo nagrajeni z vodstvenimi funkcijami v slabi banki. Zato so se zaposleni s pismom obrnili na finančnega ministra Dušana Mramorja.

Kot so zapisali, je kadrovanje na nova vodstvena delovna mesta, ki so se odprla po reorganizaciji, potekalo tako, da so prijavljeni kandidati šli najprej skozi sito izvršnih direktorjev (Imre Balogh, Aleš Koršič in Janez Škrubej), »katerih kriteriji izbora, glede na izbrane kandidate, niso bili strokovnost, sposobnost za vodenje in podobne vodstvene kvalitete, temveč všečnost in priljubljenost upravi«.

S strani izvršnih direktorjev izbrani kandidati so bili povabljeni na pogovor z zunanjo kadrovsko agencijo Dr. Pendl & Dr. Piswanger, pogovore je vodila Romana Kovacs Voljč (žena Marka Voljča, ki se je opekla že pri izboru kandidatov za nadzorni svet NLB). Kaj so bile dejanske ugotovitve pogovorov oziroma njena priporočila ni znano. Po pogovoru z Voljčevo so izvršni direktorji sami za razpisana vodstvena delovna mesta izbrali všečne zaposlene.

»Veliko zaposlenih, ki so bili prijavljeni na razpis, ni imelo niti možnosti predstaviti se kadrovski agenciji in pri tem pokazati, da za razliko od vabljenih kandidatov izpolnjujejo razpisne pogoje in imajo vodstvene kvalitete (med njimi v pretežni meri zaposleni z dolgoletnimi izkušnjami in znanji, ki so nujno potrebna in glede na sistematizacijo tudi pričakovana za delo na razpisanih delovnih mestih) – kršitev načela enake obravnave in neupoštevanje strokovnosti,« pišejo finančnemu ministru in dodajajo, da se je s takim sitom izvršnih direktorjev od prve faze naprej ustvarjalo navidezen vtis, da so bili izbrani sprejemljivi, čeprav niso izpolnjevali pogojev razpisa: zaposleni izmed obravnavanih vlog kandidatov, ki v večjem delu niso izpolnjevali pogojev razpisa. O rezultatu razpisa so zaposleni prejeli samo elektronsko sporočilo z imenu izbranih sodelavcev.

Ti so: Igo Gruden (direktor upravljanja terjatev), Tanja Štrukelj (vodja prestrukturiranja zahtevnih primerov), Bor Vošnjak (namestnik vodje prestrukturiranja zahtevnih primerov), Saša Vergan Klabjan (vodja prestrukturiranja terjatev srednjih in malih podjetij), Gregor Marot (namestnik vodje prestrukturiranja terjatev srednjih in malih podjetij), Karmen Lah (vodja unovčevanja terjatev in izterjave), Petra Japelj (namestnica vodje unovčevanja terjatev in izterjave), Darka Ledinek (vodja podpore upravljanja terjatev in naložb) in Jure Gjud (vodja poslovnih analiz).

Zaposleni pravijo, da je pri razpisu prišlo do več hujših kršitev zakona o delovnih razmerjih. Navajajo primere. Denimo Štrukljeva ne izpolnjuje pogoja petih let delovnih izkušenj na področju prestrukturiranja podjetij ali kompleksnega kreditnega poslovanja pravnih oseb, prav tako ne njen namestnik Vošnjak. Vergan Klabjanova je sorodstveno (in solastniško) povezana z dolžnikom DUTB.

Podpisani zaposleni od finančnega ministrstva zahtevajo, naj posreduje, da se postopek izbora in sklepanja pogodb z vodji prekine ter da se postopek izbora vodij ponovi tako, da:

  • v njem ne sodelujejo osebe, ki so vodile sedanji postopek izbora pristransko, nestrokovno in nekompetentno (celotna ekipa HR DUTB);
  • se upoštevajo vse prispele prijave na razpis, ki pridobijo možnost sodelovanja v postopku izbora;
  • preveri se izpolnjevanje zahtevanih pogojev s strani kandidatov, osebe, ki pogojev ne izpolnjujejo, se izloči;
  • za vodje se izbere kandidate, ki v celoti izpolnjujejo pogoje sistematizacije glede strokovne usposobljenosti, delovnih in vodstvenih izkušenj;
  • zanemari se druge kriterije, ki jih razpis ni predvideval;
  • od vodstva DUTB se zahteva, da pri izboru vodij zasleduje cilje in zahteve strokovnega in učinkovitega bodočega upravljanja slabih naložb, zato srednji management ne morejo sestavljati zaposleni, ki so povezani z dolžniki DUTB, ki so bili vodje v državnih bankah ali so bili in sopredlagatelji ter sopotrjevalci predlogov za slabe naložbe, ki so zdaj v skrbništvu DUTB;
  • da se za vodje postavi osebe, ki so pokazali dobro delo in skrbnost pri upravljanju naložb na DUTB in seveda izpolnjujejo pogoje glede strokovnih izkušenj, delovne dobe in vodstvenih sposobnosti z dokazljivim delom v preteklosti.

Vprašanja v zvezi s pismom smo naslovili na ministrstvo za finance. Odgovor še čakamo.