zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Logar: Vlada pričakuje, da bomo davkoplačevalci kar tako pogoltnili 50 milijonov evrov

Deli na:
Logar: Vlada pričakuje, da bomo davkoplačevalci kar tako pogoltnili 50 milijonov evrov

Foto: Bobo

Potem ko je država za sanacijo bančnega sistema namenila že pet milijard evrov, v SDS opozarjajo, da se utegne ta številka še povečati. Bojijo se, da bodo morali davkoplačevalci reševati tudi Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), na katero so bile iz saniranih bank prenesene slabe terjatve.

Bojazni poslancev SDS temeljijo na poročanju enega od spletnih portalov o sporočilu upravnega odbora DUTB vladi iz letošnjega aprila, da bo slaba banka zaradi pripojitve likvidiranih Factor banke in Probanke ustvarila dodatno izgubo v višini 40 do 50 milijonov evrov, za kolikor naj jo država dokapitalizira.

"Ali bodo morali davkoplačevalci zaradi te pripojitve ponovno plačati 40 do 50 milijonov evrov?," je danes na seji DZ spraševal poslanec SDS Marko Pogačnik. "Vlada pričakuje, da bomo davkoplačevalci kar tako pogoltnili 50 milijonov evrov," pa je bil kritičen Anže Logar (SDS). Toliko smo že plačali za banke, da lahko pričakujemo maksimalno preglednost s strani vlade, je opozoril.

SDS je zato pripravila vrsto priporočil v zvezi s pripojitvijo Probanke in Factor banke k DUTB, ki naj jih sprejme DZ. A možnost razrešitve finančnega ministra Dušana Mramorja in državnega sekretarja Metoda Dragonje kot tudi guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca in nekaterih članov sveta centralne banke so ob obravnavi priporočil zavrnili že člani odbora DZ za finance.

So pa navzoči na današnji seji DZ večinoma napovedovali, da bodo podprli priporočilo vladi, naj državnemu zboru nemudoma posreduje poročilo DUTB o pripojitvi obeh likvidiranih bank. "Priporočilo bomo podprli. Pravzaprav pa za to ni nobene potrebe, ker so dokumenti že bili posredovani," je dejal Dušan Verbič (SMC).

Bolj prepričan v smiselnost sprejema predloga SDS je bil Jernej Vrtovec (NSi). "Popolnoma netransparentna poteza vlade daje sum, da je bilo treba pri pripojitvi Factor in Probanke nekaj prikriti," je dejal in menil, da bi vlada s posredovanjem zahtevanih dokumentov upravičila nekaj odgovornosti.

Seznanitev s poročilom DUTB o pripojitvi Probanke in Factor banke se zdi "pravilen korak v smeri ugotavljanja, kakšen bo končni račun te pripojitve, za katerega smo mislili, da je že plačan", tudi Mariji Antoniji Kovačič (DeSUS).

Koliko bo državo stala "ta akcija pripojitve", zanima tudi Alenko Bratušek (NP), medtem ko se zdi Matjažu Nemcu (SD) sprejem priporočila nepotreben, saj da moramo imeti zaupanje v institucije, od njih pa vsi pričakujemo, da tega tudi opravičijo.

V ZL ne nasprotujejo sprejemu priporočila, a večjih koristi ne pričakujejo. Tako kot v vseh drugih bankah tudi slabe terjatve teh dveh zasebnih bank izvirajo iz časa prve Janševe vlade, je spomnil Luka Mesec in dodal, da so bile vse ključne odločitve v zvezi s sanacijo bank sprejete jeseni 2013. Za ugotovitev, ali so bile te odločitve pravilne in kdo je odgovoren za potencialne nepravilnosti, še ni prepozno, a s tega vidika se mu zdijo priporočila SDS brezpredmetna.

Dragonja je očitke o skrivanju informacij zavrnil. Pripojitev je bila izvedena pregledno in pretehtano na podlagi vseh potrebnih informacij in predhodnih odločitev. Izkazalo se je, da je to z vidika javnofinančnega vpliva najbolj ustrezno, je dejal.

Potrdil je, da je upravni odbor DUTB vlado opozoril, da bodo zaradi strožje metodologije potrebne dodatne slabitve prenesenih kreditnih postavk obeh bank, a te ne bodo presegle zneska bankama odobrene državne pomoči, ki je ostala še neizkoriščena. Poudaril pa je, da se je s to pripojitvijo kompleksnost poslovanja DUTB povečala, zato bo treba zagotoviti, da bo deležna ustrezne podpore pri unovčevanju preostanka premoženja obeh bank.