Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ubežnik iz SMC in nekdanji minister Jure Leben ustanavlja novo zeleno stranko Z.DEJ

Deli na:
Ubežnik iz SMC in nekdanji minister Jure Leben ustanavlja novo zeleno stranko Z.DEJ

Jure Leben - Foto: Promocijska fotografija

Na pobudo nekdanjega okoljskega ministra Jureta Lebna danes nastaja Stranka zelenih dejanj (Z.DEJ). Ustanovni kongres bo potekal digitalno. Snovalci programa nove stranke so se posvetili iskanju ravnovesja med kakovostnim razvojem in ohranjanjem okolja. Kot menijo, mora vsaka politika delovati znotraj soodvisnega postulata človek-okolje-razvoj.

Snovalci programa stranke Z.DEJ trdijo, da je trikotnik človek-okolje-razvoj nedeljiv sistem in da njihove programske zahteve ne morejo biti utemeljene samo na okoljski politiki, četudi si v osrčje svojega delovanja postavljajo trajnostni pravični razvoj za vse prebivalke in prebivalce Slovenije (in širše).

V programu med socialnimi zahtevami izpostavljajo javno dostopno zdravstvo za vse generacije, moderno izobraževanje v skladu s potrebami okolja in gospodarstva, pravično in dostopno socialno politiko za vse generacije, spoštovanje temeljnih človekovih pravic in vladavine prava ter aktivni duh v aktivnem telesu.

Da bi bile te socialne zahteve izvedljive, Slovenija po njihovem mnenju potrebuje premišljen nadaljnji razvoj industrije in ekonomije. Med drugim navajajo pravično razogljičenje Slovenije, promet kot del slovenske rešitve, decentralizacijo in digitalizacijo Slovenije, uvedbo davka na sladke pijače in davka na nereciklirane plastične embalaže.



Med okoljskimi zahtevami Z.DEJ izpostavlja razglasitev podnebne krize in zaščito slovenskih gozdov ter vzpostavitev novega nacionalnega parka in prepoved frackinga.

Po pričakovanjih bo stranki predsedoval Leben, ki je bil sicer eden od soustanoviteljev SMC. V vladi Marjana Šarca je deloval kot minister za okolje in prostor, položaj pa zapustil zaradi očitkov o maketi drugega tira. Pred več kot dvema letoma je zapustil SMC.

Podpredsednik Z.DEJ naj bi postal podjetnik Gregor Erbežnik.