favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Leben: Kdor misli, da je Janša za v pokoj, je utopist

Deli na:
Leben: Kdor misli, da je Janša za v pokoj, je utopist

Jure Leben - Foto: Bobo

Nekdanji okoljski minister Jure Leben ustanavlja novo Stranko zelenih dejanj (Z.DEJ). V pogovoru za Delo je ustanovni kongres napovedal za soboto, ta bo digitalen, "posvečen programu in zabavi". Pri snovanju programa so se ukvarjali s temeljnim vprašanjem, kako iskati ravnovesje med kakovostnim razvojem industrije in ohranjanjem okolja, je razkril.

Po Lebnovih besedah prebivalci Slovenije nismo tako senzibilni za zelene ukrepe ali politike, ker morda naravne dobrine jemljemo kot samoumevne. "A tudi zadnji poskus z zakonom o vodah kaže, da je politika za okolje izrednega pomena. Politika bo nazadnje tista, ki bo določila, do katere mere lahko človek še ogroža naravo," je dejal.

Izpostavil je ravnovesje med kakovostnim razvojem industrije, ki nedvomno prinaša koristi za človeka, in ohranjanjem okolja, ki je predpostavka človekovega obstoja in posledično temelj obstoja industrije ter ekonomskega razvoja. Njihove programske zahteve ne morejo biti utemeljene samo na okoljski politiki, četudi si v osrčje svojega delovanja postavljajo trajnostni pravični razvoj za vse prebivalce, je pojasnil.

Po njegovih besedah se med drugim zavzemajo za to, da se vsaka osnovna šola poveže z lokalno kmetijo, ukrep so povezali z uvedbo davka na sladke pijače, ki bi ga namenili za podporo ukrepu sodelovanja šol in kmetij. Jedrsko elektrarno Krško 2 bi podprli ob predpostavki tesnega sodelovanja s civilno družbo in ob jasni predpostavki najvišjih okoljskih standardov, ob zaprtju Teša 6 pa je treba opraviti premislek o nadaljnjem razvoju regije, je dejal.

Na vprašanje, ali bi sodeloval v vladi Janeza Janše, je odgovoril, da sta za stranko Z.DEJ osnovni vrednoti trajnostni razvoj in varovanje okolja. "Z vlado, ki je sprejela zakon o vodah, ki neposredno ogroža ustavno pravico do pitne vode, ne bi mogli sodelovati," je navedel.



Leben je zavrnil tudi sodelovanje v gibanju Povežimo Slovenijo, saj da gre "za nenavadno druščino ljudi, ki sta jih združila oportunizem in lastni preživetveni instinkt".

Glede pogovorov s predsednikom Zelenih Slovenije Andrejem Čušem je pojasnil, da sta večkrat razpravljala o politiki, a da ne delita niti istih življenjskih vrednot niti pogleda na politiko. "Ne strinjam se s politiko zastrahovanja, kratenja človekovih pravic, pritiskov na medijsko svobodo, pri čemer imam v mislih vsaj dogajanje okoli Slovenske tiskovne agencije. In navsezadnje, mislim, da Zeleni Slovenije niso čisto nič zeleni v smislu zelene politike," je dejal.

Leben je bil eden od soustanoviteljev SMC, v vladi Marjana Šarca je deloval kot minister za okolje in prostor, pred več kot dvema letoma pa je SMC zapustil. Kot je pojasnil, je že takrat ocenil, da to ni več stranka vrednot, ampak le še mrtva lupina naplavljenih idealov. "Kot kaže, sem imel prav," je dodal v komentarju nedavnih odhodov iz poslanske skupine SMC.

Pravi, da je v politiki čas za mlajšo generacijo, a sem ne šteje Janše. Zanj pravi: "Janez Janša je ena izmed redkih konstant v slovenskem političnem prostoru. Ima veliko in zvesto volilno bazo ter jasen program. Kdor meni, da je tak politik za v pokoj, je utopist."