dež sneg vreme Svet24.si

Pihal bo močan veter, držali boste dežnike, ...

zdravnica, lutka Svet24.si

Za študente in mlade zdravnike plače nizko na ...

38-SDS Necenzurirano

Vodič po korupcijskih in drugih aferah SDS

vila zlatorog stavba-LZS-lovska zveza Reporter.si

To je milijone evrov vredna vila, v katero lahko ...

anton žlogar, nš mura Ekipa24.si

Mura za novega trenerja potrdila Žlogarja, ...

Ana Maria Mitič Njena.si

Ana Maria Mitič znova v voditeljske čevlje

modric busquets Ekipa24.si

Nepričakovano! 'Odpisani' Modrić vendarle ostaja...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jure Janković bo znova zaslišan pred preiskovalno komisijo

Deli na:
Jure Janković bo znova zaslišan pred preiskovalno komisijo

Foto: Bobo

Pred preiskovalno komisijo DZ o gradbenih poslih bodo sredi oktobra zaslišali še nekaj prič, med njimi znova sina ljubljanskega župana Zorana Jankovića Jureta Jankovića. V četrtek preko dneva so namreč dobili tudi dodatne dokumente z Davčne uprave RS, je na novinarski konferenci sporočila predsednica preiskovalne komisije Alenka Jeraj (SDS).

Kot je povedala Jerajeva, so v četrtek preko dneva dobili dodatne dokumente z Dursa, "ki dokazujejo nekatere naše predhodne trditve". Ker želi, da jih priče ovržejo ali potrdijo, je nekatere priče znova povabila na zaslišanje.

Tako so na sejo, ki bo 11. oktobra, povabili Jureta Jankovića, poleg njega pa še Boštjana Trstenjaka iz podjetja Cubo, turizem in gostinstvo in Denisa Pere iz podjetja Dema plus. Slednja bi morala biti zaslišana že v četrtek, pa sta se opravičila.
 
Nekaj dni kasneje, 14. oktobra, bodo kot priče povabili še predstavnike podjetja Taxgroup, ki jih še niso uspeli zaslišati in ki naj bi predstavili svojo vlogo pri nekaterih podjetjih. Bili so namreč pooblaščeni zastopniki nekaterih ciprskih podjetij, je dejala Jerajeva.
 
Dokumenti z Dursa imajo oznako davčna tajnost, bo pa po besedah Jerajeve iz zaslišanj jasno, kaj vse so dobili. Zaslišanja so predvidena na seji, ki bo odprta za javnost. Če pa bodo kakšen podatek prepoznali kot davčno tajnost, bodo sejo zaprli, je napovedala.
 
Poleg tega je povedala, da je že podana naznanitev suma kaznivega dejanja dopolnila glede na nove dokumente z Urada za preprečevanje pranja denarja. V dopolnitvi predlaga, da glede na novo dokumentacijo in "razne sumljive transakcije in posojila" tožilstvo ustanovi skupno preiskovalno komisijo, v katero naj vključil Urad za preprečevanje pranja denarja, Durs in protikorupcijsko komisijo.
 
O delu preiskave, ki se nanaša na domnevno sporne spremembe namembnosti zemljišč v Mestni občini Ljubljana, v katere naj bi bila domnevno vpletena Jankovićeva družina, je Jerajeva pred poletjem že pripravila vmesno poročilo. V njem med drugim piše, da je župan Janković z zahtevami po donacijah od gospodarskih družb ustvarjal nevarno prakso koruptivnih dejanj in da so podjetja v lasti županovih ožjih družinskih članov pridobila premoženjsko korist na račun občinskega prostorskega načrta. A večina članov komisije poročila ni podprla.