favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jože Tanko: Panične reakcije SD

Deli na:
Jože Tanko: Panične reakcije SD

Foto: Bobo

Ukrepe vlade Janeza Janše sedaj kritizirajo tisti, ki so najbolj odgovorni za polom države, ki so postavili napačno diagnozo in ki takrat, ko so imeli moč moč in odgovornost, niso storili dovolj, na današnje navedbe SD pravi vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. Meni, da so reakcije SD panične.

V poslanski skupini SD so se danes odzvali na besede premiera Janše, da je na Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN) doslej kadrovala "mafija". Vodja poslanske skupine Janko Veber je dejal, da je treba v luči veta na zakon o državnem holdingu in na zakon o ustanovitvi slabe banke "zelo jasno zavrniti navedbe predsednika vlade in ga obelodaniti na način, da očitno želi speljati te posle na način, kot ga sam imenuje, da naj bi šlo za mafijske posle".

Veber je tudi menil, da lahko Slovenija sama reši vse svoje probleme, na način, da ne razproda svojega premoženja in da na podlagi tega premoženja izda državne obveznice, ki jih zavaruje s tem premoženjem; s tem po njegovi oceni dobimo takoj likviden denar v proračun.

Vodja poslancev SDS je v odzivu zapisal, da je bil prejšnji mandat za Slovenijo "velika nesreča", kar da kažejo primerjave kazalcev, ter da "tisti, ki so najbolj odgovorni za polom oziroma zlom države, ki so postavili napačno diagnozo za reševanje težav države, morda so to storili celo zavestno, ki takrat, ko so imeli moč in odgovornost, niso storili dovolj, sedaj kritizirajo ukrepe Janševe vlade, ki jih skoraj nedeljeno podpirajo Evropska komisija, Evropska centralna banka (ECB), Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) in druge mednarodne institucije".

Tanko dodaja, da je prestrukturiranje bančnega sistema z vzpostavitvijo t.i. slabe banke in vzpostavitev bolj preglednega in učinkovitega upravljanja z državnim premoženjem eden strateških ciljev tega mandata.

"Ob tem bosta oba ukrepa naplavila na dan številne pretekle slabe odločitve, mnoge so bile v nasprotju s pravnim redom, prav tako pa tudi imena, ki so si vzela Slovenijo za vrečo brez dna. Številne dokapitalizacije 'državnih' bank, pri katerih se nikoli ni raziskovalo vzrokov in terjalo odgovornosti, ampak popravljalo samo posledice, kažejo na prave namene političnih in drugih nasprotnikov teh ukrepov," meni Tanko.

SD se je po njegovem mnenju s svojimi stališči postavil "na vrh piramide braniteljev privilegiranih plenilcev slovenskega javnega premoženja, t.i. nacionalni interes pa jim je bil največkrat priročen izgovor".

Tanko še pravi, da na to, kako kvalitetno so v SD branili javni interes, kaže lanski "politično ukazan" nakup deležev Nove Kreditne banke Maribor (NKBM), ko so Pošta Slovenije, Gen Energija, Eles morala kupiti za 48 milijonov evrov delnic banke, danes pa je njihova vrednost šestkrat nižja. Podobno se je zgodilo z dokapitalizacijo Adrie Airways; kljub 50-milijonski dokapitalizaciji države ima slovenski prevoznik ponovno krepko izgubo, dodaja.

"Zato ne pristajamo, da bi preskakovali samo na tiste ukrepe, ki se zaradi ščitenja integritete tistih, ki so oplenili ali pomagali opleniti slovensko premoženje, zdijo všečni SD," je še zapisal Tanko in dodal, da Vebrove izjave razumejo, "kot da je SD ocenila, da so za Slovenijo v tej situaciji boljši trdi ukrepi bruseljske 'trojke' kot bolj sprejemljivi in odmerjeni ukrepi slovenske vlade".

Objavljamo odziv Jožeta Tanka in SDS:



Panične reakcije SD

Prejšnji mandat je bil za Slovenijo velika nesreča, kar kažejo primerjave kazalcev med mandati naših vlad ali pa primerjave s kazalci EU držav.

Tisti, ki so najbolj odgovorni za polom oziroma zlom države, ki so postavili napačno diagnozo za reševanje težav države, morda so to storili celo zavestno, ki takrat, ko so imeli moč in odgovornost, niso storili dovolj, sedaj kritizirajo ukrepe Janševe vlade, ki jih skoraj nedeljeno podpirajo EK, ECB, OECD in druge mednarodne institucije.

Prestrukturiranje bančnega sistema z vzpostavitvijo t.i. slabe banke in vzpostavitev boljšega, bolj preglednega in učinkovitega upravljanja z državnim premoženjem je eden strateških ciljev tega mandata. Ob tem bosta oba ukrepa naplavila na dan številne pretekle slabe odločitve, mnoge so bile v nasprotju s pravnim redom, prav tako pa tudi imena, ki so si vzela Slovenijo za vrečo brez dna. Številne dokapitalizacije "državnih" bank, pri katerih se nikoli ni raziskovalo vzrokov in terjalo odgovornosti, ampak popravljalo samo posledice, kažejo na prave namene političnih in drugih nasprotnikov teh ukrepov. SD se je s svojimi stališči postavila prav na vrh piramide braniteljev privilegiranih plenilcev slovenskega javnega premoženja. T.i. nacionalni interes pa jim je bil največkrat priročen izgovor.

Kako kvalitetno so branili javni interes, kaže lanski politično ukazan nakup deležev NKBM, ko so tri uspešna slovenska podjetja (Pošta Slovenije, Gen Energija, Eles) morala kupiti za 48 milijonov evrov delnic NKBM, danes pa je njihova vrednost šestkrat manjša oziroma so podjetja izgubila kar 40 milijonov evrov. Podobno se je zgodilo z dokapitalizacijo Adrie Airways. Kljub 50 milijonski lanski dokapitalizaciji države (brez bank), ima slovenski prevoznik ponovno krepko izgubo.

Zato ne pristajamo, da bi preskakovali samo na tiste ukrepe, ki se zaradi ščitenja integritete tistih, ki so oplenili ali pomagali opleniti slovensko premoženje, zdijo všečni SD. Izjave vodje PS SD Vebra razumemo kot da je SD ocenila, da so za Slovenijo v tej situaciji boljši trdi ukrepi bruseljske "Trojke" kot bolj sprejemljivi in odmerjeni ukrepi slovenske vlade.

Jože Tanko,
Vodja poslanske skupine SDS