benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Lukšič: Bolj kot zaupnica bi javnost bolj prepričala kakšna druga poteza

Deli na:
Lukšič: Bolj kot zaupnica bi javnost bolj prepričala kakšna druga poteza

Foto: Bobo

Glasovanje o zaupnici bo služilo bolj temu, da bi se okrepil ugled "moči in soglasja na zadevah, kjer tako ali tako obstaja", je napoved premierke Alenke Bratušek o vezavi zaupnice na proračun komentiral prvak SD Igor Lukšič. Javnost bi po njegovem mnenju morda bolj prepričala kakšna druga poteza, ki bi vladi dala nov zagon.

Pri zaupnici gre po navedbah Lukšiča za izpolnjevanje zaveze iz koalicijskega načrta. A ob tem pojasnjuje, da ta zaveza ni bila mišljena tehnično, temveč politično. Za primer, če podpora vladi pade pod kritično mejo, da predsednica vlade Bratuškova ne bo tako "kot nekdanji premier Janez Janša vztrajala na svoji poziciji za vsako ceno". "Tehnično je torej zaveza konzumirana, politično pa še ostaja za primer, česar si seveda v SD ne želimo, če bi podpora vladi pretirano padla," je v sporočilu za javnost navedel Lukšič.

Spomnil je, da glasovanje o pomembni točki svoje politike veže predsednik vlade navadno zato, ker mora preveriti, ali ima večino ali ne. A po Lukšičevih ocenah v tem primeru večina ni in tudi ni bila ogrožena, saj so se vse koalicijske partnerice dogovorile o proračunu.

Predsednica vlade se je za ta korak odločila sama in morda ji s tem uspe ustaviti padanje javnomnenjske podpore vladi, ki jo vodi, navaja Lukšič. A obenem opozarja, da bo vlada, če ji bo podpora padla pod 20 odstotkov, ostala brez potrebne moči, da vleče nujne poteze.

Prav tako po Lukšičevem mnenju ni dobro, da "je minister za finance Uroš Čufer in del vladne ekipe stresel Slovenijo z napovedjo o zniževanju plač, zniževanju minimalne plače in zmanjševanje sredstev za šolstvo in socialo". "Na teh točkah so se izkazala nekatera nasprotja tudi v vladni koaliciji in teh razlik v pogledih tudi glasovanje o zaupnici ne bo odpravilo," je opozoril prvak SD. Slovenija po njegovem mnenju zdaj potrebuje realno stabilnost in ukrepanje.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je sicer včeraj dejal, da bodo v SD ob glasovanju za proračun "sami sebi dali zaupanje", ker so v pogajanjih za proračun uspeli doseči pomembne cilje. Poslanci SD bodo tako zaupnico podprli, razen če se ne bi v prihodnjih dneh okoliščine spremenile, je napovedal.