Revija Reporter
Slovenija

Jernej Vrtovec: Na desnici nimamo le ene osebe, ki bi lahko bila mandatar

Igor Kršinar
19 925

19. feb. 2023 20:00

Deli na:

Jernej Vrtovec, poslanec NSi in predsednik komisije za nadzor javnih financ.

Primož Lavre

»Zagotovo bi bila sedanja vlada manj ideološka, če bi v njej sodelovala NSI«, pravi v intervjuju za Reporter poslanec NSI Jernej Vrtovec, ki v državnem zboru vodi komisijo za nadzor javnih financ.

Prepričan je, da je slovenska politika preveč polarizirana, zato si želi medsebojnega sodelovanja pri ključnih nacionalnih projektih ne glede na strankarske razlike. V tem smislu je pripravljen podpreti dobre projekte vlade in sodelovati zlasti pri zdravstveni reformi.

Meni, da lahko NSI pripomore k stabilizaciji političnega prostora, njen vstop v večinsko levo koalicijo zanj ni misija nemogoče. Prepričan je tudi, da slovenska desnica ne more zmagati na volitvah, če bo za mandatarja ponujala vedno isto osebo, namesto da bi opravila vsebinske, kadrovsko in vrednostne spremembe.

Pogovarjali smo se tudi o njegovem sodelovanju v Janševi vladi, o kulturnem boju sedanje vlade in o sporu med SDS in NSi zaradi komisije, ki jo vodi.



»Desnosredinska vlada ni bila odraz rezultata na volitvah 2018, ampak spleta okoliščin in političnega oportunizma določenih poslancev, ki so bili izvoljeni v tradicionalno levih volilnih okrajih, vendar so potem podprli desno vlado,« pojasnjuje, zakaj je NSI podprla drugo Janševo vlado.

V njej je vodi ministrstvo za infrastrukturo, ki je obsegalo tudi energetiko: »Resor je bil izredno težak, tam je polno denarja in močnih ljudi, ne »oldboysov«, ampak »power boysov«, zato resor sam po sebi predstavlja res velik izziv, ki pa mislim, da sem ga dobro opravil.«

»Mislim, da sem jaz nazadnje Roberta Goloba videl kot minister, ko smo imeli komunikacijo z vsemi energetskimi družbami, to je bilo septembra 2021. Od takrat naprej z njim nisem imel nobene komunikacije,« pravi. In kako dogovarja na Janševe očitke, da naj bi Golobu ne podaljšali mandata na njegovo izrecno zahtevo?

Ne izključuje možnost, da bi NSI sodelovala v večinsko levi vladi: »Če potegnemo vzporednice s prvo levo-desno vlado leta 1992, vidimo, da je bilo manj ideološkega boja in ideoloških razlik dve leti po padcu komunizma v Sloveniji kot pa danes.«

In kako gleda na sedanjo vlado? »Zdi se, da pilota ni v letalu. Neverjetno je, da predsednik vlade preprosto pride z ministrico na dogodek in reče, vam bomo dali 600 evrov. Nato pride drugam in reče, tudi vam bomo dvignili plače.«

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24