favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

To je stric NSI iz ozadja, ki je Hajdinjaka in druge strankine kadre rešil pred čistkami Golobove vlade

Deli na:
To je stric NSI iz ozadja, ki je Hajdinjaka in druge strankine kadre rešil pred čistkami Golobove vlade

Marko Pogorevc je podpornik NSI v gospodarskih krogih. Na sliki z Janezom Škrabcem, prvim človekom Rika. - Foto: Mediaspeed

Prvaka SDS in NSI Janez Janša in Matej Tonin sta spet na bojnih nogah. Skorajda ne mine dan, da Janša ne bi po tviterju napadal veljakov NSI.

Toninova zavrnitev sodelovanja pri interpelaciji zoper celotno vlado je seveda razjarila prvaka SDS, ki mu je očital, da bo »namesto Goloba vlado pred očitki iz interpelacije branil kar Tonin«. Hkrati pa je njegovo »tretjo pot« primerjal s potjo Ljudmile Novak in se ob tem spravil še na glavnega tajnika Roberta Ilca: »Povsod si predsedniki izbirajo glavne tajnike, le v NSI generalni sekretar izbira in menjuje predsednike. Ko zavozijo na poti, ki jim je bila odkazana.«

Ilcu večkrat očita prijateljstvo z nekdanjim direktorjem policije Markom Pogorevcem, ki je svojo pot nadaljeval v Telekomu, tam pridobil veliko znanstev z gospodarstveniki in jih spoznal tudi z veljaki NSI. Pogorevca Janša krivi za domnevni sporazum med Gibanjem Svoboda in NSI, po katerem so njihovi kadri ostali v vrhu gospodarskih družb v državni lasti.

Tako je denimo predsednik uprave Darsa še vedno Valentin Hajdinjak, nekdanji podpredsednik NSI, ki je ta položaj pridobil v času prejšnje vlade, ko je bil minister za infrastrukturo Vrtovec. Prav tako je v SDH ostal kot nadzornik Janez Tomšič. Po drugi strani pa so bili kadri nekdanje SDS razrešeni.


Je pa zanimivo, da so številni kadri iz kroga SDS obdržali svoje položaje po prvi in drugi Janševi vladi, npr. Matjaž Kovačič (NKBM), Boris Novak (Pošta), Boštjan Napast (Geoplin), Rudolf Skobe (Telekom). Pogorevc naj bi bil v zelo dobrih odnosih tako s prvim človekom SDH Žigo Debeljakom kot tudi s finančnim ministrom Klemenom Boštjančičem, oba sta bila dolga leta gospodarstvenika.

Čeprav v NSI tovrstno trgovino zanikajo, pa tvorno sodelujejo pri pogovorih o ustavnih spremembah, pri čemer imajo zelo podobne poglede kot vladajoča koalicija, zlasti Gibanje Svoboda. Med drugim se pogovarjajo tudi o morebitni ukinitvi državnega sveta, namesto tega bi uvedli pokrajine, spremenili bi tudi volilni sistem, tako da bi ukinili okraje in omogočili preferenčno glasovanje v volilnih enotah. Prav tako bi spremenili tudi način imenovanja vlade, da bi skupaj z mandatarjem izvolili celotno vlado, tako ne bi bilo več možnosti interpelacije posameznih ministrov.

Sodnikov pa ne bi več imenoval državni zbor, ampak predsednik države (trenutno je predsednica države Nataša Pirc Musar, ki ima še vedno svojo odvetniško pisarno), čemur seveda nasprotujejo v SDS. »Za to norost ne morejo dobiti ustavne večine brez NSI. Kjer pa, surprise, ključni ljudje (Ilc, Pogorevc, Hajdinjak, Vrtovec …) spremembo – podpirajo,« je na tviterju pripomnil Janša.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24