Westhausen, akumulacijsko jezero, ledeno jezero Svet24.si

FOTO: Led je bil debel vsega tri centimetre, Julia...

bencin, dizel, bencinska-črpalka, gorivo Svet24.si

Bencin in dizel od polnoči dražja

2023-01-27 13.43.36 Necenzurirano

V posmeh državi: Snežičevi plakati pred vrati ...

vzporedna oblast kucan golobic pececnik brodnjak jenull Reporter.si

Vzporedna oblast: Kučan, Golobič, Pečečnik - ...

djokovic Ekipa24.si

Neuničljivi Đoković piše zgodovino: srbski ...

sanjski-moški, toni, danijela Njena.si

Kamere prvič posnele razburjenega Tonija

gorica-olimpija Ekipa24.si

Preveč sumljivo! Bizarni goli na pripravljalni ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Rdeči karton Janši: Toninova NSI išče pot v Golobovo vlado, v SDS omenjajo poljski scenarij z Logarjem kot mandatarjem

Deli na:
Rdeči karton Janši: Toninova NSI išče pot v Golobovo vlado, v SDS omenjajo poljski scenarij z Logarjem kot mandatarjem

Prvak SDS Janez Janša je politično vse bolj osamljen. - Foto: Vlada RS

Po porazu na trojnem referendumu je prvak NSI Matej Tonin napovedal, da njegova stranka ne bo več sodelovala v vladi, ki bi jo vodil Janez Janša. Nekateri ob tem napovedujejo skorajšnjo pridružitev NSI vladi Roberta Goloba, iz katere naj bi spomladi izstopila Levica.

Po drugi strani pa v SDS za zdaj ni videti možnosti, da bi se večni predsednik umaknil Anžetu Logarju. Govori se kvečjemu o poljskem scenariju, po katerem bi Janša ostal na vrhu stranke, za mandatarja pa naj bi ponudil Logarja.

Med SDS in NSI je zagrmelo že na prvi seji državnega zbora. SDS se nikakor ni strinjala, da bi NSI prevzela komisijo za nadzor javnih financ (KNJF), ki so jo hoteli zase. NSI pa ni sprejela neformalne ponudbe SDS, da bi spet vodila komisijo za nadzor obveščevalnih služb (KNOVS).

Po drugi strani SDS obtožuje NSI, da se je s premierjem Robertom Golobom tajno dogovorila, da so v zameno za sodelovanje pri ustavnih spremembah njeni kadri ostali na položajih v gospodarskih družbah, medtem ko so se njihovi morali posloviti.


Poleg tega je Janša že pred tedni očital NSI, ker ni dala podpisov za preiskovalno komisijo o GEN-I, s katero želi SDS preiskovati posle sedanjega premierja v njegovi prejšnji službi. SDS ima 27 poslancev, za ustanovitev preiskovalne komisije potrebuje še najmanj tri poslance. Glede na aktualno dogajanje je slišati, da NSI podpisov za preiskovalno komisijo GEN-I sploh ne bo prispevala.

NSI sta v vlado že vabila takratna premierja Miro Cerar in nato Marjan Šarec, toda Robert Golob jih je zaradi sodelovanja v problematični Janševi vladi pustil »na hladnem«. Levica pa je v vladi najšibkejši člen, saj je zaskrbljena zaradi slabih rezultatov tudi na lokalnih volitvah. Govori se o rekonstrukciji vlade spomladi, morda bo iz vlade odšla Levica, vanjo pa vstopila NSI.

Pišemo tudi o analizi, v kateri je Janša glasove okoljevarstvenikov pripisal kar SDS in s tem poraz spremenil v delno zmago, kako je v njej ošvrknil Anžeta Logarja, kdo so njegovi največji nasprotniki v SDS in kaj bi pomenil poljski scenarij. Razkrivamo tudi, kdo se je pripravljen umakniti Logarju.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24