nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jelko Kacin: Janšev govor je najbolj pritlehno politično »piromanstvo«

Deli na:
Jelko Kacin: Janšev govor je najbolj pritlehno politično »piromanstvo«

Foto: Bobo

Janez Janša se je "v svojem političnem življenju levil že velikokrat, iz zagnanega komunističnega politkomisarja v mladosti, je prepotoval dolgo pot do današnjega preračunljivega ekstremnega in militantnega desničarja, predvsem pa zdraharja in populista", se je evropski poslanec Jelko Kacin odzval na včerajšnji nastop Janše v Rovtah. Ko Janša pravi "zlo je zlo zaradi svojega značaja in posledic svojih ravnanja«, nehote (spre)govori tudi o sebi in svojem početju," meni Kacin.

Objavljamo Kacinov odziv:

Kaj hoče Ivan Janez Janša?

V nečem ima Janez Janša zagotovo prav. Vsak, ne glede na politično (ne)opredelitev ima pravico do groba. To je vprašanje civiliziranosti in človeškega odnosa do mrtvih. Problem pa je, da mnoge mrtve iz časa 2. svetovne vojne oz. NOB iz grobov izkopavajo, da bi jih (zlo)uporabili za ideološka obračunavanja, nadgrajevanje zgodovine, predvsem pa za zavestno prevzemanje vloge »nekakšne politične žrtve«. On se »pogumno« izpostavlja in bori za pravice drugih-»mrtvih«, da bi lažje prikril vse večje težave lastne politične in osebnostne samopodobe. Govori v ideoloških soočanjih, kot je bil današnji govor v Rovtah po načelu vse ali nič, praviloma prinesejo manj, odnesejo več, rezultat pa je znova razdor, jeza in en velik nič.

V bistvu gre za najbolj pritlehno politično »piromanstvo«. Zakuri in še podpihuje, da bi lažje pozival k gašenju, pomoči in spravi. Glavni govorec se je v svojem političnem življenju levil že velikokrat, iz zagnanega komunističnega politkomisarja v mladosti, je prepotoval dolgo pot do današnjega preračunljivega ekstremnega in militantnega desničarja, predvsem pa zdraharja in populista. Tak človek in politik že dolgo ne povezuje več, z lahkoto in vse bolj pa ločuje in ščuva, da bi v kalnem in pregretem okolju promoviral mesijanske cilje in navduševal del ljudi. Nobene pozitivne energije ni bilo v nastopu. Govorcu bi priporočil, da si prebere kaj o Vidkundu Quislingu, ki je v Evropi in svetu postal sinonim za izdajalca in nacističnega kolaboranta.



Norveška ni članica EU, je pa ustanoviteljica NATO in del shengenskega območja in skupnega trga EU. Tam resen politik na zborovanju v spomin na »domobrance« ne bi nastopil, ker ne bi mogel nastopiti. Takih prireditev na Norveškem namreč ni! Ob tem pa ima govorec malo ali nič razumevanja za tiste, ki so imeli zadržke ob naši osamosvojitvi. Še letos je bruhal ogenj in žveplo na nekatere konkretne ljudi, z imenom in priimkom, ki so javno ali pod psevdonimom leta 1991 mislili drugače. Lahkotnost dvojnih meril je redna praksa.

Počitnic je konec, prihaja politična jesen, »žrtev« je sprožila plaz odzivov, mnogo tudi neodmerjenih in pretiranih. A to je bil pravzaprav tudi cilj. Nič novega, Janez Janša kot ga poznamo že dolgo. Škoda zanj in Slovenijo, še posebej zato, ker bo z nepotrebnimi odzivi mahal še po Evropi in prodajal zgodbo, da je žrtev komunistične zarote. Pričakujem pisma o (ne)civiliziranosti, (ne)zrelosti, (ne)demokratičnosti… Vse to smo od njega že doživeli.

Pravzaprav ima dvakrat prav! Ko pravi: »Zlo je zlo zaradi svojega značaja in posledic svojih ravnanja«, nehote (spre)govori tudi o sebi in svojem početju.

Jelko Kacin