Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jelinčič se je sestal z Janšo; to so stranke, ki jih šef SNS vidi v Janševi vladi

Deli na:
Jelinčič se je sestal z Janšo; to so stranke, ki jih šef SNS vidi v Janševi vladi

Foto: Bobo

Tako kot predstavniki NSi se je s prvakom SDS Janezom Janšo v torek sestal tudi predsednik SNS Zmago Jelinčič, ki pa o vsebini pogovora ni želel govoriti. Jelinčič je potrdil, da sta govorila tudi o programu, a o koalicijski pogodbi je po njegovih besedah za zdaj še prezgodaj govoriti. V Janševi vladi poleg svoje stranke in NSi najbolj vidi LMŠ.

Kot je za STA dejal Jelinčič Plemeniti, je za naslednje poteze v povolilnem dogajanju treba počakati na to, kaj bo storil predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki je kot drugouvrščeni na volitvah v preteklih tedni vodil intenzivna pogajanja o oblikovanju koalicije s še petimi strankami. Med njimi je bila poleg SD, SMC, SAB in DeSUS tudi NSi, ki pa je v ponedeljek sporočila, da se iz pogajanj umika, Šarec pa nato svojih nadaljnjih korakov še ni razkril.

Po Jelinčičevem mnenju bi bilo težko oblikovati vlado z omenjenimi šestimi strankami. Četudi bi Šarcu takšno vlado uspelo sestaviti, bi bil talec vseh ostalih, je prepričan prvak SNS.

Po njegovem prepričanju je najboljša možnost, da se Šarec s svojo stranko pridruži Janševi vladi. To mu je, kot je povedal, tudi sam že omenil, prav tako bo o tem z njim še spregovoril.



Na vprašanje, ali mu je Janša na torkovem srečanju predstavil osnutek koalicijske pogodbe, ki ga je sicer v torek poslal NSi, je Jelinčič odgovoril, da je o koalicijskih pogodbah prezgodaj govoriti in da bodo te aktualne takrat, ko se bo sestavljala vlada. Obenem pa je zatrdil, da je sodelovanje SNS v koaliciji z Janšo dogovorjeno že dlje časa.

Janši, ki je na junijskih volitvah s svojo SDS prejel največ glasov, je sicer predsednik republike Borut Pahor kot prvemu pripravljen ponuditi mandat, s čimer ga je prejšnji teden tudi uradno seznanil. Dogovorila pa sta se, da Janša o odločitvi o tem, ali kandidaturo sprejema ali ne, Pahorja uradno seznani najpozneje do četrtka do 14. ure.

Rok za sklenitev prvega kroga iskanja mandatarja, v katerem ima kandidata pravico predlagati predsednik republike, se sicer izteče v ponedeljek.