Revija Reporter
Svet

Ženska, ki "uničuje Nemčijo", na obisku pri Trumpu

Reporter, STA

17. mar. 2017 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Nemška kanclerka Angela Merkel se bo v Beli hiši prvič sestala z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, s katerim želi govoriti o gospodarstvu in trgovini.

Iz Bele hiše pa so sporočili, da bo srečanje namenjeno začetku osebnih odnosov med voditeljema, Trumpa pa menda zanimajo tudi izkušnje Merklove z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Srečanje bi moralo sprva potekati v torek, a so ga zaradi snežnega neurja preložili na danes. Merklova in Trump bosta v prvi vrsti vzpostavila osebne odnose. Kot je dejala Merklova v ponedeljek, bo moto srečanja, da je pogovor z nekom pomembnejši, kot pogovor o nekom.

Odnos bosta morala graditi iz nič, saj je bil v preteklosti Trump hud kritik Merklove. Ko je ta konec leta 2015 postala osebnost leta revije Time, jo je označil za osebo, ki uničuje Nemčijo. Nekaj mesecev kasneje je napovedal, da se bodo Nemci uprli in jo zrušili. Septembra je postal prizanesljivejši in jo opisal kot veliko svetovno voditeljico, je pa spet poudaril, da je razočaran nad njeno vlogo v migrantski krizi.

Ko je Trump novembra zmagal na volitvah, mu je Merklova javno čestitala, a ga je obenem poučevala o zahodnih vrednotah, ki jih mora spoštovati kot predsednik. Januarja ga je kritizirala zaradi njegove prepovedi potovanj v ZDA za državljane nekaterih večinsko muslimanskih držav.

Merklova, ki je imela zelo dobre odnose z bivšim ameriškim predsednikom Barackom Obamo, se današnjega obiska veseli, saj bo to prva priložnost za poglobljen pogovor s Trumpom.

Med glavnimi temami bodo mednarodni odnosi, čezatlantsko sodelovanje, gospodarstvo in trgovina.

Nemčija se je namreč ponovno izrekla proti protekcionizmu, kar Trump zagovarja. ZDA se sicer še niso dokončno odločile, ali bodo odstopile od prostotrgovinskega sporazuma z EU (TTIP). Merklovo pa so v ponedeljek predstavniki nemške industrije ponovno pozvali, naj zagovarja ohranitev prostega trga.

Sicer pa je Merklova v preteklosti večkrat poudarila, da so ZDA za Nemčijo najpomembnejši partner. Tudi iz Bele hiše so v zadnjem času sporočili nekaj lepih besed o Nemčiji.