profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Je to zadnji dan Aleksandre Pivec kot kmetijske ministrice?

Deli na:
Je to zadnji dan Aleksandre Pivec kot kmetijske ministrice?

Aleksandra Pivec - Foto: Primož Lavre

Koalicija bo na današnjem srečanju obravnavala razmere po pozivu sveta DeSUS premierju Janezu Janši k razrešitvi Aleksandre Pivec s položajev kmetijske ministrice in podpredsednice vlade. Začasni zastopnik stranke Tomaž Gantar verjame, da bo premier njihovo odločitev spoštoval. Se bo pa Janša pred tem po pričakovanjih pogovoril z ministrico.

Koalicija se je te teme dotaknila že na rednem ponedeljkovem srečanju, a odločitev ni sprejemala. Pivčeva je bila namreč v tujini in se premier z njo še ni uspel pogovoriti.

"Razumem, da je korektno, da opravi razgovor z ministrico, ki je delala v tej vladi," je po srečanju dejal Gantar. Na vprašanje, ali bi lahko bil torek zadnji dan v službi Pivčeve s polnimi pooblastili, pa je odvrnil, da ne ve, kakšen bo v torek dogovor in "kaj se bo navsezadnje sama odločila: ali odstopiti ali čakati na razrešitev".


Nekdanja predsednica DeSUS Pivčeva je na poziv sveta stranke k njeni razrešitvi z vladne funkcije ocenila, da gre za njeno "diskreditacijo in likvidacijo" z vseh funkcij mimo vseh političnih in demokratičnih standardov. Gantar pa vztraja, da je bil postopek v skladu z vsemi pravili, ki veljajo v stranki in so bila sprejeta demokratično.

Premier Janez Janša je v pogovoru za Novo24TV v ponedeljek dejal, da koalicijska pogodba jasno predvideva, za katere resorje katera koalicijska stranka prevzema odgovornost in kdo predlaga kandidate za ministre, ob tem pa da morajo biti kandidati kompetentni in imena usklajena s koalicijskimi partnerji. "V prihodnjih dneh bodo dileme dobile odgovore," je dejal in ocenil, da bo stranka DeSUS še naprej sodelovala v koaliciji.

Dogajanje v DeSUS je vidneje na očeh javnosti vse od sredine poletja, ko se je Pivčeva znašla pod očitki javnosti zaradi prepletanja službenih in zasebnih obveznosti ob njenih obiskih na Krasu in v Izoli. Ker je izgubila podporo poslanske skupine in sveta stranke, je odstopila kot predsednica DeSUS, a doslej ostala podpredsednica vlade in kmetijska ministrica.