Revija Reporter
Slovenija

Je (bil) davčni utajevalec Rok Snežič kljub prepovedi res znova v Bosni? Bosancem očitno vseeno

Nenad GlÜcks
4 1.682

17. jan. 2021 7:11 Osveženo: 8:19 / 17. 1. 2021

Deli na:

Rok Snežič, davki

STA

Po informaciji, da naj bi se Snežič po novem letu spet nahajal v BiH, smo poizvedeli pri njihovih uradnih organih, ali to drži, ter ali mu je bila prepoved vstopa v to državo preklicana. Tu sta dva odziva.

Tik pred novim letom so bosanske oblasti prepovedale vstop v državo Roku Snežiču, ki se ponaša, da naj bi bil svetovalec premierja Janeza Janše na davčnem področju. Snežič je v BiH odpiral podjetja v lasti slovenskih državljanov zaradi ti. davčne optimizacije. Torej, da bi se izognili plačevanju davkov v Sloveniji in jih plačali (veliko manj) v BiH.

Kot so poročali nekateri slovenski mediji, so se v BiH odločili za ta ukrep, ker menda Snežič predstavlja grožnjo njihovi nacionalni in ekonomski varnosti. Toda pri Reporterju smo dobili informacijo, da naj bi se po novem letu kljub prepovedi znova nahajal v BiH. To smo skušali preveriti pri njemu, vendar se ni odzval.

Svoje posle v omenjeni državi vodi iz Banja Luke, glavnega mesta Republike Srbske. Na ministrstvo za notranje zadeve od te entitete smo naslovili vprašanje, ali se navedeni slovenski državljan res spet nahaja na ozemlju BiH, ter ali je prepoved njegovega vstopa v državo preklicana. Niso nam odgovorili. Enako smo vprašali tudi na mejno policijo BiH, kjer pravijo, da nam teh informacij ne morejo dati. Lahko kvečjemu zaprosimo za podatek po postopku za dostop do informacij javnega značaja.

Nič konkretnega nismo izvedeli niti na upravi policije od druge entitete- Federacije BiH iz Sarajeva. S temi podatki namreč ne razpolagajo, so zatrdili. Ko smo se pri poznavalcih pozanimali, zakaj nam oblasti ne pojasnijo, ali se nekdo, ki naj bi predstavljal nacionalno grožnjo, res nahaja v tej državi, je bil odgovor zanimiv: hej, to je vendar BiH, saj veste, kako stvari potekajo…