1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janšev nož v hrbet Slovencem v Italiji: na Bled je povabil neofašistko in sovražnico slovenske manjšine Giorgio Meloni

Deli na:
Janšev nož v hrbet Slovencem v Italiji: na Bled je povabil neofašistko in sovražnico slovenske manjšine Giorgio Meloni

Giorgia Meloni, predsednica neofašistične stranke Bratje Italije. - Foto: Twitter

»Janša domoljub ali fašist?« se sprašujejo na facebook skupini Vstala Primorska, kjer se zgražajo, ker je na blejskem strateškem forumu nastopila tudi italijanska skrajna desničarka Giorgia Meloni, predsednica neofašistične stranke Bratje Italije in trenutna predsednica stranke Evropskih konservativcev in reformistov (ECR).

V vlogi slednje jo je na Blejski strateški forum povabila tudi vlada Janeza Janše, kjer je nastopila v razpravi na panelu z naslovom Prihodnost Evrope – Raznolikost. Tam se je zavzela za čim manj povezano EU, proti super-državi, ki da je škodljiva za evropske narode, podprla je model konfederacije ter bila kritična do osrednjih medijev, ki vse, ki hočejo zavarovane meje, označujejo za rasiste, vse, ki se zavzemajo za tradicionalno družino, za homofobe.

Giorgia Meloni je svojo politično kariero začela leta 1992, ko se je s 15. leti pridružila italijanski neofašistični stranki Italijansko socialno gibanje oziroma MSI (mimogrede, Mussolinijeva marionetna država po italijanski kapitulaciji leta 1943 se je imenovala Italijanska socialna republika), kjer je ustanovila študentsko sekcijo. Po preimenovanju MSI v Narodno zavezništvo je vodila njeno organizacijo Študentska akcija.

Leta 2006 je bila izvoljena za poslanko italijanskega parlamenta in je postala najmlajša podpredsednica poslanske zbornice. Dve leti pozneje jo je takratni premier Silvio Berlusconi v svoji vladi imenoval za ministrico za mlade. Nato sta se leta 2009 stranki Naprej Italija in Narodno zavezništvo združili v Ljudstvo svobode.

Toda ta stranka je bila za Melonijevo premalo skrajno desna, zato je leta 2012 soustanovila stranko Bratje Italije (Fratelli d'Italia) in dve leti pozneje postala njena predsednica. Stranka je skrajno desna nacionalistična in populistična, v odnosu do EU je evroskeptična, nasprotuje migracijam in pravicam LGBT skupnosti. Poleg tega je tudi zelo neprijazna do slovenske manjšine v Furlaniji-Julijski krajini.

Bratje Italije v odnosu do Slovencev nasledniki MSI

Primorski Dnevnik, časopis slovenskih zamejcev v Italiji, je 21. avgusta zapisal: »Slovenski manjšini najbolj nenaklonjena je stranka Bratje Italije (Fratelli d’Italia), ki je tudi pri tem vprašanju naslednica MSI. Medtem ko se na Južnem Tirolskem somišljeniki Giorgie Meloni postavljajo kot zadnji branitelji tamkajšnje po njihovi oceni ogrožene italijanske skupnosti, so v Furlaniji Julijski krajini zaigrali na »zgodovinsko struno«. Pravijo, da nimajo nič proti zaščiti manjšine, a odklanjajo »potvarjanje« zgodovine s strani Slovencev npr. v zvezi s tržaškim Narodnim domom, bazoviški junaki pa so zanje teroristi, čeprav se jim je lani poklonil tudi italijanski predsednik Sergio Mattarella.«

Stranka Bratje Italije s svojo podružnico v Trstu pokriva tudi Istro, Reko in Dalmacijo. Na spletni strani italijanskih nacionalistov Istria-Fiume-Dalmazia je objavljen zemljevid »italijanske naravne meje«, na katerem Italija sega globoko v Slovenijo in na Hrvaško.

Italija, o kakršni sanjajo italijanski nacionalisti: