Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Poslanec manjšine Žiža dobil izzivalca

Deli na:
Poslanec manjšine Žiža dobil izzivalca

Maurizio Tremul - Foto: Facebook

Kandidat skupine Unitarieta - Insieme (Enotnost - Skupaj) za poslanski sedež italijanske narodne skupnosti je dolgoletni predsednik Unije Italijanov Maurizio Tremul. Ta je poudaril potrebo po dialogu, enotnosti in transparentnosti znotraj narodne skupnosti. Kandidirati namerava sicer tudi trenutni poslanec Felice Žiža.

Prihajajoči državnozborski mandat bo zahteven in bodo zanj potrebne določene sposobnosti, kot so dialog, sposobnost prisluhniti drugim mnenjem in politične izkušnje, je na današnji predstavitvi svoje kandidature v Izoli poudaril Tremul, ki je doma iz Kopra.

Posebej je izpostavil potrebo, da pritegne k sodelovanju vse manjšinske posameznike in ustanove. "Naš glas želi biti glas vseh, glas enotnosti italijanske narodne skupnosti, glas dialoga, glas transparentnosti," je dodal.

Kot je poudaril Tremul, je za poslanca narodnosti pomembno, da vzdržuje dialog z vsemi političnimi strankami in tudi z vlado, ne sme pa se vezati samo eno stranko in mora ohraniti svobodo, da glasuje po svoji vesti. Dodal je, da bo v primeru izvolitve odprt za vsakršno povolilno sodelovanje, upoštevajoč določena načela, kot sta demokracija in pravna država.



Sicer pa je Tremul naglasil pomen transparentnega delovanja v dobrobit narodne skupnosti s široko participacijo znotraj manjšine, dodal pa je tudi, da bo kot poslanec narodnosti zastopal tudi interese istrske regije.

Predstavnica skupine Unitarieta - Insieme Ondina Gregorich Diabate, sicer koprska občinska svetnica, je na današnji predstavitvi poudarila, da je bilo do zdaj narejenega premalo za razvoj narodne skupnosti. Ta po njeni besedah potrebuje več dialoga in transparentnosti, pa tudi več ambicioznosti in enotnosti. Tremula sta med drugimi podprla tudi direktor koprskega pokrajinskega muzeja v odhajanju Luka Juri in Bruno Orlando, ki je za poslanca narodnosti kandidiral pred štirimi leti.

Trenutni poslanec narodne skupnosti Felice Žiža pa je danes za STA potrdil, da bo ponovno kandidiral za manjšinskega poslanca. Kandidaturo bo vložil v prihodnjih dneh, predvidoma v četrtek pa jo bo predstavil tudi medijem.