Revija Reporter
Slovenija

Janšev župan toži Mojco Šetinc Pašek: menda ne more preboleti tega, kar mu je naredila

Igor Kršinar
1 2.874

14. apr. 2023 19:42 Osveženo: 19:44 / 14. 4. 2023

Deli na:

Poslanka Gibanja Svoboda Mojco Šetinc Pašek

Primož Lavre

Lendavski župan Janez Magyar (SDS) toži poslanko Svobode Mojco Šetinc Pašek zaradi razžalitve, ker mu je med sejo državnega zbora javno izročila vabilo na sejo preiskovalne komisije.

Na domači naslov poslanke Svobode in predsednice parlamentarne preiskovalne komisije o financiranju SDS Mojco Šetinc Pašek je prispela nenavadna tožba. Zoper njo jo je podal kar njen nekdanji poslanski kolega iz vrst SDS Janez Magyar, ki je bil decembra lani vnovič izvoljen za župana občine Lendava. V tožbi ji očita razžalitev, ker mu je 21. novembra lani med sejo državnega zbora osebno vročila ovojnico z vabilom na sejo njene preiskovalne komisije, ker je ni dvignil, prav tako svojega izostanka ni opravičil.

Ob izročitvi vabila je Šetinc Paškova dejala, da je to, da državni funkcionarji ne dvigujejo pošte državnih institucij, zavržno in sramotno: »Kot prvi bi mi morali biti zgled, kako se obnašamo v kakršnihkoli postopkih, v katerih smo.« Opozorila je še, da so bili zdaj vsi priča temu, da je Magyar vabilo prejel.

Magyar je takrat pojasnil, da kot poslanec prejema veliko pošte, tudi letake in druge stvari ,»in mogoče se je tista pošta nekje založila«. Zatrdil pa je, da je obvestilo prevzel tisto jutro: »Prosim, da se izključi iz parlamentarne razprave take zlonamerne in politične manipulacije.«

Pred preiskovalno komisijo je bil kot priča zaslišan 9. decembra lani, kmalu po vnovični izvolitvi za župana. Komisijo je zanimalo, zakaj je občina Lendava februarja lani plačala dobrih 3000 evrov za objavo fotografije, na kateri kuha bograč, v Demokraciji, ki jo izdaja družba Nova obzorja v delni lasti SDS. Magyar je pojasnil, da so septembra 2021 v Lendavi kuhali bograč za Guinnessovo knjigo rekordov in rekord tudi dosegli. Družba Nova obzorja je na občino poslala ponudbo za zakup medijskega prostora in na tej podlagi so plačali storitev.

Da so mediji z veliko večjim obsegom to novico objavili brezplačno, ga ni zanimalo. Zanimivo pa je tudi, da tega zneska ni na aplikaciji Erar, iz katere je razvidno, da je občina Lendava za vse storitve v letih 2021 in 2022 družbi Nova obzorja skupno plačala 1647 evrov.