nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša zahteva izločitev Masleše in Žalikove

Deli na:
Janša zahteva izločitev Masleše in Žalikove

Foto: Bobo

Sodnica poročevalka Vesna Žalik bo na zahtevi predsednika SDS Janeza Janše za varstvo zakonitosti sodbe v zadevi Patria delala tudi med sodnimi počitnicami, so sporočili z vrhovnega sodišča. Janša je sicer v ponedeljek na sodišče vložil zahtevo za izločitev Žalikove, prav tako predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše.

Po navedbah sodišča, bo sodnica poročevalka na Janševi zadevi delala tudi v času sodnih počitnic, vendar časovne dinamike postopka ne morejo napovedovati ali predvidevati.

Če bo sodnica poročevalka ocenila, da je zadeva zrela za odločanje, lahko predlaga sejo senata tudi med sodnimi počitnicami. Seje senatov vrhovnega sodišča namreč potekajo tudi med omenjenimi počitnicami, pojasnjujejo na sodišču.

Od vrste odločitve, ki jo sprejme sodni senat med sodnimi počitnicami, je po navedbah sodišča odvisen tudi način vročanja sodnih pisanj strankam v postopku. "Če bi bilo zahtevi ugodeno oziroma če bi sodišče ugotovilo razloge za prekinitev prestajanja kazni zapora, bi se odločitev vročilo nemudoma. V vseh drugih primerih se sodna pisanja vročajo po 15. 8.," pojasnjujejo.

V ponedeljek pa je Janšev zagovornik Franci Matoz na sodišče vložil zahtevi za izločitev Masleše in Žalikove, dodatno je zahtevi dopolnil danes.

Na sodišču pojasnjujejo, da zahtevo za izločitev Masleše preučujejo, "od odločitve o njej pa bo odvisen tudi nadaljnji potek odločanja o zahtevah za izločitve vrhovnih sodnikov Marka Šorlija in Barbare Zobec", ki jih je nedavno podalo državno tožilstvo.

Zakon o kazenskem postopku predvideva, da v primeru zahteve za izločitev predsednika vrhovnega sodišča o izločitvi odloča občna seja tega sodišča.