bencin Svet24.si

Opolnoči pocenitev bencina in dizla

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Olga: Miha si je dovolil to, česar si ne bi smel ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: Volivci so videli samo figuro Cerarja, ki so jo mediji postavili kot rešitelja

Deli na:
Janša: Volivci so videli samo figuro Cerarja, ki so jo mediji postavili kot rešitelja

Prvak SDS Janez Janša si želi, da bi bil mandat katere koli vlade uspešen. "Bojim pa se, da že to obotavljanje pri sestavljanju vlade in ukvarjanje Mira Cerarja z mojim mandatom ne daje ravno dobrih obetov za to, da se bodo resno lotili problemov," je dejal za ETV. O kandidaturi Alenke Bratušek za evropsko komisarko pa meni, da še ni vsega konec.

Razprave o "novih obrazih" v slovenski politiki so po ocenah Janše "nazoren primer izkrivljenosti, nenormalnosti slovenskega političnega prostora". "To je možno samo pri nas, kjer je praktično 90-odstoten medijski monopol na nacionalni ravni, kjer se napram resnim programom postavi iluzija, torej nekaj neoprijemljivega, kar se še ni preizkusilo v praksi in naj bi bilo vsem všeč. Volivci sploh niso poznali kandidatov Stranke Mira Cerarja, vsi so videli samo figuro, ki so jo mediji postavili kot rešitelja," je dejal v pogovoru za lokalno televizijo ETV. Ob tem je spomnil, da se je podobno zgodilo leta 2011 z Zoranom Jankovićem.

"Ni ključni problem v tej stranki ali posamičnih osebah. Ljudi, kot je Miro Cerar, bodo vedno lahko našli ali medijsko naredili. Problem je v teh monopolih, ki onemogočajo pravo konkurenco, pravo politično tekmovanje. Problem je v nedokončani in na mnogih področjih zgrešeni tranziciji," je še povedal.


Glede kandidature Alenke Bratušek za evropsko komisarko je Janša dejal, da Evropska komisija nikoli ni bila v celoti potrjena takšna, kot je bila predlagana. "Vedno so bile po zaslišanjih v Evropskem parlamentu določene menjave. Upam, da bo ta razprava vendarle razgalila to nasprotje med podobo, ki si jo je ona gradila v Bruslju, in tem, kar je dejansko delala v Sloveniji," je dejal.

Obsojeni v zadevi Patria Janša se strinja, da je nenavadno, da je nekdo, ki je v zaporu, tudi poslanec DZ. A hkrati dodaja, da je to samo posledica protiustavne krivične sodbe. "Problem je v sodbi, ne v mojem mandatu," je dejal. Hkrati pa poudarja, da se tega ne da popraviti na način, "da se protiustavno nekomu, ki mu je bil mandat potrjen, ta mandat odvzame".

Njegovo prestajanje zaporne kazni je po ocenah Janše odločilno vplivalo na izid predčasnih parlamentarnih volitev. "Predvsem je vplivalo na to, da je veliko naših volivcev s prejšnjih volitev ostalo doma. Pojavila se je situacija, da nekdo, ki je imel njihovo zaupanje, enostavno ni več na političnem prizorišču," je dejal v pogovoru za televizijo.